Acht Vughtse kinderen geëerd met een jeugdlintje

25 maart 2022
Algemeen
8 kinderen met een jeugdlintje

Voor wethouder en locoburgemeester Fons Potters is deze dag een krentje uit de pap. Hij heeft de bijzondere eer om maar liefst acht heldhaftige en barmhartige kinderen uit Vught, Cromvoirt en Helvoirt te onderscheiden met een Jeugdlintje voor hun bijzondere inzet en verdiensten. Dat deed hij op vrijdag 25 maart op een passende, deftige plaats: het raadhuis van Vught.

Onze helden en heldinnen

Het weer was mooi, de sfeer was vrolijk maar Julia Zakrewski (10), Nova Groenendaal (10), Gijs van Schijndel (10), Isa van Schijndel (11), Mirte Rademakers (12), Merel Stoops (9 jaar) en Siemen de Zwart (13 jaar) waren ook een tikje gespannen bij het betreden van de toch wat indrukwekkende raadzaal.

En dan hebben nog Jamy Schuurmans (10 jaar) die schitterde door afwezigheid. Jamy was helaas ziek, maar kreeg wel een klaterend applaus. Wethouder Potters beloofde dat hij natuurlijk niet vergeten werd. Het lintje komt er snel aan. 

De spanning bleek trouwens zo geweken. Deze kids hadden immers wel voor hetere vuren gestaan. Locoburgemeester Potters stelde de jonge helden bovendien snel op hun gemak. Ook stak hij zijn oprechte bewondering voor hun daden en acties niet onder stoelen of banken.

Een voorbeeld

Het is een bijzonder moment als de locoburgemeester de mooie, welverdiende onderscheidingen opspeldt en de kinderen en hun ouders van harte feliciteert. “Jullie zijn een voorbeeld voor heel veel kinderen”, aldus Potters, “en niet alleen voor kinderen. Ook veel volwassenen kunnen nog wel wat van jullie leren. Jullie mogen heel trots zijn op jezelf. En jullie ouders mogen trots zijn op jullie."  

Wat maakt een held?

Maar wat maakt iemand nu tot een held, die een heus lintje krijgt? Nou, Jamy bijvoorbeeld, redde zijn vriend toen die door het ijs was gezakt. Nova en Gijs zamelden op allerlei manieren geld in en doneerden dat aan kinderen die in armoede leven. En Isa en Mirte zijn altijd druk in de weer om met geld in te zamelen voor Stichting DierenLot.

Ook een echte heldin (en nu al gezegend met de Nederlandse handelsgeest) is Merel die van haar zakgeld fidget toys kocht en verkocht en de winst aan een stichting schonk die voedselpakketten maakt.

Soms betekent een held zijn dat je slim nadenkt en je hoofd koel houdt in een moeilijke situatie. Zo twijfelde Siemen geen moment toen zijn vriend Toine vast kwam te zitten onder een zware steen. Hij schakelde direct de politie in. 

Julia en Nova schreven een prachtige brief naar onze burgemeester Van de Mortel en regelden zo een mooie pingpongtafel op een speelplaats; die pingpongtafel is nu een heuse ontmoetingsplek voor kinderen geworden.

Onze helden maken de wereld een stukje mooier en veiliger. Dat kan ons allemaal inspireren en dat maakt dat de lintjes vandaag dubbel en dwars zijn verdiend. Allemaal van harte gefeliciteerd!