Alternatieve Open Monumentendag 2020

Publicatiedatum: 
3 jun 2020
De gemeenten ’s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught hebben besloten dit jaar een alternatieve Monumentendag te houden. In het weekend van 12 en 13 september worden er geen gebouwen opengesteld. Ook verschijnt er geen papieren magazine. In plaats daarvan werken de gemeenten aan een vernieuwende, digitale versie van Open Monumentendag in stad en regio.

Ruimtelijk niet mogelijk

De voorbereidingen waren al bijna klaar. Maar het comité Open Monumentendag vindt het dit jaar niet verstandig en niet haalbaar om ruimtelijk invulling te geven aan dit evenement. De regels en voorwaarden in deze bijzondere tijd maken dat niet mogelijk.

‘De kern van Open Monumentendag is het bezoeken en beleven van de gebouwen. Dat is door de beperkingen van de Coronacrisis niet mogelijk. Het gaat om het organiseren van een evenement voor meer dan 20.000 bezoekers in onze drie gemeenten. Dat is niet te verenigen met de boodschap ‘blijf thuis’’. Zo verklaren de wethouders Huib van Olden van ’s-Hertogenbosch, Peter Raaijmakers van Sint-Michielsgestel en Peter Pennings van Vught.

Daarbij komt dat veel eigenaren van monumenten een jaar over willen slaan en dat geldt ook voor veel van de eveneens onmisbare vrijwilligers.

Digitaal beleven

Erfgoed ’s-Hertogenbosch werkt er samen met het comité en de medewerkers van Sint-Michielsgestel en Vught hard aan om OMD op een creatieve manier digitaal in te vullen. Langs die weg wil de organisatie een digitaal bezoek aan enige monumenten mogelijk maken.

‘Zo valt er in september toch iets bijzonders te beleven rond de monumenten van stad en ommeland. We hebben er alle vertrouwen in dat we daar samen iets moois van gaan maken. We hopen dat er in 2021 weer een ‘gewone’ Monumentendag met tienduizenden bezoekers mogelijk is’, aldus de wethouders.