Bas Veltman, jeugdagent

Publicatiedatum: 
25 mei 2021
In de gemeente Vught houden jeugdagenten zich bezig met jongeren tussen de 12 en 18 jaar en jongvolwassen tot 23 jaar. Zo ook Bas Veltman. In 2020 is hij, naast zijn werk als hoofdagent in de wijkzorg, begonnen als jeugdagent. Samen met Thom van der Heijden en Edith Vermelis spoort Bas strafbare feiten op en handhaaft hij de openbare orde.

De 25-jarige Bas komt uit ’s-Hertogenbosch. Hij werkt vanaf 2016 bij de politie. Als hoofdagent in de wijkzorg surveilleert hij in de gemeente en gaat hij op meldingen af. In 2020 startte hij met de ‘nevenfunctie’ jeugdagent.

Waarom jeugdagent?

‘Ik heb gekozen voor het vak jeugdagent omdat ik het leuk vind om in gesprek te gaan met de jeugd(groepen). En daarnaast ben ik altijd al nieuwsgierig geweest naar wat er bij hen speelt. Ik vind het belangrijk om altijd te kijken naar wat de jongeren willen, of wij daarbij kunnen helpen en of onze hulp haalbaar is. Ik heb korte lijntjes met onder andere de gemeente Vught en de jongerenwerker.

Op tijd signaleren voorkomt problemen

Door vroegtijdig in contact te komen met de jeugd kunnen we veel voorkomen of oplossen voordat het uit de hand loopt. Hierbij moet je denken aan vechtpartijtjes en kleinere vergrijpen. Als ik bijvoorbeeld merk dat er onenigheid is tussen een aantal jongeren of groepen dan probeer ik dit zo snel mogelijk op te lossen door gesprekken te voeren en of bij elkaar te komen om het uit te praten. Gelukkig lukt dit meestal op tijd. 

Jongeren en corona

De jeugd houdt zich over het algemeen goed aan de coronamaatregelen, op kleine uitzonderingen na. Ik begrijp heel goed dat het voor de jeugd niet gemakkelijk is als je ineens bijna niks meer mag en kan. Gelukkig worden er leuke en verschillende activiteiten georganiseerd door o.a. de jongerenwerker van Vught. Is er toch negatief gedrag, dan probeer ik de jeugd uit te leggen waarvoor de maatregelen zijn. Maar ook wat de gevolgen zijn als we ons hier niet aan houden. Gelukkig snappen de meesten het wel en wordt er wat met ons advies gedaan. En tegen de jongeren die zich vervelen, wil ik zeggen. Kijk eens op de website van Jeugd- en Jongerencentrum Elzenburg.

Bereikbaar

Bas is te bereiken via het landelijke nummer 0900-8844 of via de sociale media van wijkteam Vught genaamd: Politie Vught. Ook is hij te bereiken via de jongerenwerker in Vught of via de wijkagenten.

 

Bas Veltman, jeugdagent
Licentie: 
Copyright
Auteur: 
gemeente Vught

‘Tijdig signaleren is belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen.’