Bewijs wonen en werken voor Oekraïense vluchtelingen

18 augustus 2022
Algemeen
Koffie

Per 31 oktober 2022 heeft elke Oekraïense vluchteling een sticker in het paspoort nodig. Deze sticker toont aan dat de Oekraïense vluchteling tot 4 maart 2023 in Nederland mag wonen en werken. De sticker is ook belangrijk om te reizen, bijvoorbeeld voor familiebezoek of om andere familieleden uit Oekraïne te halen. Bij grenscontroles zorgt dit Nederlandse bewijs van verblijf ervoor dat de Oekraïense vluchteling niet teruggestuurd kan worden naar onveilig Oekraïens gebied.

Werkgever Oekraïense vluchteling

Bent u werkgever van een Oekraïense vluchteling? Dan vragen wij u om dit bericht samen door te nemen om er zeker van te zijn dat uw werknemer hiervan op de hoogte is. Dat is belangrijk want zonder sticker mag uw Oekraïense werknemer vanaf 1 september niet meer bij u in dienst zijn.

Afspraak maken

Woont u of een Oekraïense vluchteling die u kent in de gemeente Vught en heeft deze nog geen sticker/bewijs? Dan kunt u een afspraak inplannen via ind.nl/nl/oekraine-afspraak-ophalen-bewijs-van-verblijf. De dichtstbijzijnde ophaallocatie bevindt zich in ’s-Hertogenbosch. Het aanvragen van het bewijs is geheel gratis.

Vragen

Hebt u vragen hierover? De IND is elke werkdag tussen 09.00 en 17.00 uur bereikbaar via 088-043 0361. Lees meer over het maken van een afspraak in het Oekraïens of Russisch op refugeehelp.nl. De gemeente heeft geen rol in het verstrekken van de bewijzen. Daarom verwijzen wij u graag naar de IND.