Bezoek Cromvoirt op Open Monumentendag

Publicatiedatum: 
6 sep 2018
Het dorpshart van Cromvoirt wordt bepaald door drie markante bakstenen gebouwen die het geestelijke en maatschappelijke leven vertegenwoordigen: kerk, pastorie en raadhuis. Deze drie bouwwerken dateren uit het eind van de 19e eeuw en zijn ontworpen door architect Carel Weber (1820-1908).

Sint-Lambertuskerk, Sint-Lambertusstraat 53

In 1717 kreeg Cromvoirt een eigen parochie, de parochie van Sint-Lambertus, vernoemd naar de patroonheilige van de moederparochie in Vught. In 1887 werd een nieuwe parochiekerk gebouwd, van de hand van architect Carl Weber, die in Vught ook de Sint-Petruskerk had ontworpen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bliezen de Duitsers, een dag vóór de bevrijding, de toren op, omdat zij wilden voorkomen dat de geallieerden hem als uitkijkpost zouden kunnen gebruiken. De toren werd volledig verwoest en het dak van de kerk werd zwaar beschadigd. In 1949 was de kerk al weer hersteld, maar de toren werd niet herbouwd.

Voormalige pastorie, woonhuis, Sint-Lambertusstraat 51

De statige pastorie van de Sint-Lambertuskerk (1887) is ontworpen in neogotische stijl, wat o.a. tot uiting komt in de details van het baksteenmetselwerk, klimmende boogfriezen in de topgevels, spitsboog nissen en keperfriezen (spitsboogfriezen) onder de dakvoet. Evenals het raadhuis en de kerk zijn de daken gedekt met leien.

Voormalig raadhuis, woonhuis, Sint-Lambertusstraat 49

Symmetrisch gebouw (1899) in neorenaissance trant, opgebouwd uit souterrain, bel-étage en zolder onder een schilddak, dakruiter en een centrale toegang met trappenbordes. De voorgevel springt hier uit in voorwaartse richting (risaliet) en wordt beëindigd door een trapgevel.

Veel van het oorspronkelijke interieur (stucplafonds, betimmeringen etc.) is behouden gebleven. Het raadhuis is nu in gebruik als kantoor van een architectenbureau.

Huifkar langs een aantal monumenten

Voor de Sint-Lambertuskerk is ook het opstappunt voor de huifkar die u langs een aantal monumenten rijdt.

Meer informatie

Tijdens Open Monumentendag zijn de Sint-Lambertuskerk, voormalige pastorie en voormalig raadhuis open op zondag 9 september van 11.00 – 17.00 uur.