Bied uw GFT container vaker aan

Publicatiedatum: 
17 jan 2020
Sinds 1 januari 2020 betaalt u niet langer per keer voor het aanbieden van uw groene gft container. Deze kosten berekenen we voortaan in het vastrecht van de afvalstoffenheffing. Bijna de helft van het restafval bestaat uit etensresten. Het gft-afval dat u in de grijze bak gooit wordt verbrand. We kunnen dit afval niet opnieuw gebruiken. Het is dus belangrijk dat u uw etensresten in de groene bak gooit. Om het u makkelijker te maken, kunt u drie rollen composteerbare zakjes ophalen op het gemeentekantoor of bij de Milieustraat. Op vertoon van de brief van de gemeente (vanaf 27 januari brengen we deze rond) kunt deze zakjes ophalen bij de Milieustraat of op het gemeentekantoor

Bijna de helft van het restafval bestaat uit etensresten. Het gft-afval dat u in de grijze bak gooit wordt verbrand. We kunnen het niet opnieuw gebruiken. Het is dus belangrijk dat u uw etensresten in de groene bak gooit.

Afvalscheiden begint in de keuken

Al het biologisch afbreekbaar afval mag in de groene bak. Dus ook al het gekookt voedsel, het brood, de pasta, de rijst, de botjes, de restjes jus en de visgraten. Ook koffie en thee mogen in de groene bak, behalve wanneer u koffiecups gebruikt. Deze moeten bij het restafval.

Het recyclen werkt het makkelijkst als u een apart bakje in uw keuken zet waarin u alle etensresten in een afbreekbaar zakje verzamelt. Dit afbreekbaar zakje mag afgesloten in de groene bak. Zo vermindert u de kans op vliegjes en maden aanzienlijk en houdt u de groene bak makkelijker schoon. Deze zakjes gooit u in uw GFT container. Bovendien zorgen de zakjes voor minder stankoverlast. Deze zakjes zijn gemaakt van zetmeel waardoor ze na een tijdje afbreken. Het zakje composteert namelijk waardoor het kan gaan lekken. Gooit dit zakje na een paar dagen weg. Koop ook niet teveel composteerbare zakken in één keer want na zes maanden composteren deze zakjes ook in de keukenla.