Bijtende Bende slaat toe in Vught

Publicatiedatum: 
5 okt 2021
Drugscriminaliteit en de gevolgen hiervan zijn bijna dagelijks terug te vinden in het nieuws. Denk aan artikelen over hennepkwekerijen in woonwijken en drugslabs in het buitengebied. Het is geen ver-van-mijn-bed-show. Het gebeurt hier en nu, ook in Vught. Wilt u weten hoe u drugscriminaliteit kunt herkennen? Bezoek dan maandag 11 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur de bus Bijtende Bende en speur mee.

Criminelen willen zo veel mogelijk geld en macht vergaren met onder meer hennepteelt, drugsproductie, fraude en witwassen. Hiervoor zijn zij afhankelijk van allerlei legale voorzieningen en sectoren in de bovenwereld. Hierbij kunt u denken aan een elektricien die de elektriciteit voor een hennepkwekerij aanlegt of een scheikundige die de chemische processen rondom XTC kent. Zonder hulp van de bovenwereld geen succesvolle onderwereld.

Dumpingen afval

In de drugsindustrie in Brabant gaat veel geld om. Wetenschappers schatten dat het gaat om honderden miljoenen euro’s per jaar. Wat ons ook raakt, zijn de dumpingen van het afval dat overblijft na het maken van drugs. Los van de schadelijke effecten hiervan op het milieu kost het opruimen veel geld dat betaald wordt door ons allemaal, de belastingbetaler. Stuk voor stuk voorbeelden van de effecten van drugscriminaliteit.

Bus Bijtende Bende

U kunt zelf ook zaken herkennen die kunnen duiden op activiteiten van criminelen. Bijvoorbeeld een boerenschuur waar zich steeds meer louche types ophouden omdat er een drugslab gevestigd zit. Of allerlei duistere ondernemingen zonder veel klanten in een winkelstraat waar de crisis behoorlijk heeft toegeslagen. Wilt u leren hoe u drugscriminaliteit kunt herkennen? Kom dan op maandag 11 oktober tussen 11.00 en 16.00 uur naar de bus Bijtende Bende op het plein voor het gemeentekantoor. U gaat in deze bus zelf op zoek naar signalen van drugscriminaliteit en leert deze herkennen. Ook is er een wijkagent aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Melden signalen

Inwoners zijn de ogen van de gemeente Vught. Zonder uw hulp kunnen wij als overheid de strijd tegen ondermijning niet winnen. Ziet u iets verdachts of herkent u signalen, meld dit dan gelijk bij de politie online via www.politie.nl of door te bellen met 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem online via www.meldmisdaadanoniem.nl of door kosteloos te bellen met 0800-7000. We zijn blij met alle meldingen, want mede door uw hulp kunnen we de criminaliteit in onze gemeente bestrijden.

De Bijtende Bende is een initiatief van de politie, gemeente, Meld Misdaad Anoniem en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland.