Bouw nieuwe locatie kinderopvang Mowgli gestart

21 mei 2025
Algemeen
Kinderen die een tijdscapsule begraven

Op het voormalige kloosterterrein van de Zusters van J.M.J. is begonnen met de bouw van kinderopvang Mowgli. Wethouder Yvonne Vos woonde de feestelijke start bij en zag hoe door de kinderen een tijdscapsule werd begraven. De oplevering staat gepland in het voorjaar van 2026. Op dit moment is de opvang nog gevestigd in het oude klooster.

Wethouder Vos is verheugd: “De nieuwbouw van Mowgli is een aanwinst voor Vught. Bij deze opvang komen de ontwikkeling van het kind, duurzaamheid en architectuur samen. Kloostergoed Theresia blijft, ook na de oplevering van de woningen, een parkachtig terrein, omgeven door monumentale bomen en een rijke biodiversiteit. Een rijkdom voor veel generaties.”

Het bijzondere project is ontworpen door het architectenbureau Natrufied Architecture en combineert speelse architectuur met een diepe verbondenheid met de natuur. Roel Vugts, directeur van Mowgli, kijkt er naar uit:  “Het resultaat gaat een inspirerende, duurzame en kindgerichte omgeving worden waarbij de ontwikkeling en het welzijn centraal staan”.

Boomhut als uitgangspunt voor ontwerp

Anja Verdonk, architect, zegt over het ontwerp het volgende: “Het ontwerp van Mowgli is geïnspireerd op de speelsheid van boomhutten en berglandschappen. Het gebouw is opgebouwd uit verschillende niveaus die subtiel opgaan in het terrein. Deze gelaagdheid nodigt kinderen op natuurlijke wijze uit om te ontdekken, te bewegen en te spelen. De jongste kinderen bevinden zich op de begane grond in een veilige en geborgen omgeving, terwijl oudere kinderen de hogere verdiepingen kunnen verkennen via een verhoogde wal die directe toegang tot buitenruimte biedt.”

Duurzaam en biobased gebouwd

Voor de realisatie van het gebouw wordt gebruikgemaakt van duurzame, biobased materialen zoals kruislaaghout (CLT), houten kanaalplaatvloeren en houten gevelbekleding. Dit draagt niet alleen bij aan de ecologische waarde van het gebouw, maar creëert tevens een warme en rustgevende sfeer die aansluit bij de behoeften van jonge kinderen.

Groene omgeving als onderdeel van de pedagogiek

De natuurlijke uitdagende omgeving vormt een integraal onderdeel van het pedagogisch concept. Vugts: “Kinderen worden actief gestimuleerd om naar buiten te gaan, te bewegen,  te bouwen met losse  natuurlijke elementen, te tuinieren, te klimmen en de natuur te beleven, zoals diertjes te observeren. Deze dagelijkse interactie met de natuur draagt bij aan hun fysieke, cognitieve en sociale ontwikkeling”.  

Sfeerimpressie Mowgli