Dit doet de gemeente
Waar inwoners en bedrijven aan de slag gaan met het verduurzamen van hun woningen en bedrijven, verduurzamen we als gemeente onder andere ook onze eigen gebouwen. We gaan anders om met de aanbesteding van onze energie. We kopen groene energie in en werken met groene energie die zo dichtbij mogelijk wordt opgewekt. Ook zorgen we er voor dat ons openbaar groen steeds meer klimaatadaptief en biodivers wordt ingericht. Stap voor stap proberen we op deze manier onze CO2 uitstoot verder terug te dringen. Dit doen we ook door het toepassen van duurzame oplossingen en maatregelen in verschillende van onze projecten. We geven op deze pagina graag wat voorbeelden van projecten waar duurzaamheid een (hoofd)rol speelt.
Verduurzamen gebouwen
De gemeente Vught Vught wil vóór 2030 al haar gebouwen verduurzamen. Dit betekent dat deze gebouwen dan geen of zo min mogelijk fossiele brandstoffen, zoals aardgas, meer gebruiken voor verwarming of koeling. De energie die nodig is moet zoveel mogelijk zelf worden opgewekt.
Zo helpen we het klimaat, maken we de leefomgeving beter en zorgen we voor een mooie toekomst voor de volgende generatie.
Eind 2024 zijn we begonnen we met het verduurzamen van het gebouw van de Milieustraat en de kringloopwinkel en het gebouw van jeugd- en jongerencentrum Elzenburg. Het gebouw van de Milieustraat & de Kringloopwinkel wordt helemaal gasloos. Het gebouw van Elzenburg kan op dit moment nog niet helemaal van het gas af. Dit komt door de capaciteit van het energienet, ook wel netcongestie genoemd. We starten hier wel met andere verduurzamingsmaatregelen.
Volgende stappen: andere gemeentelijke gebouwen verduurzamen
De komende jaren werken we in 3 fases aan het verduurzamen van nog eens 12 gemeentelijke gebouwen. Op verschillende gebouwen hebben we al zonnepanelen geplaatst. We onderzoeken nu of we nog meer zonnepanelen kunnen toevoegen, ook buiten de gebouwen, bijvoorbeeld met solar carports. Op dit moment liggen er al meer dan 2.000 zonnepanelen op onze gemeentelijke gebouwen.
Cementloos beton voor lagere CO2 uitstoot
Bij het produceren van cement wordt er CO2 uitgestoten. We werken in Nederland samen aan het verminderen van onze CO2 uitstoot, zodat we de klimaatverandering kunnen afremmen. Ook de gemeente Vught wil hieraan bijdragen.
Daarom hebben we als gemeente kort geleden een eerste fiets- en voetgangersbrug vervangen met cementloos beton. Dit is de fiets- en voetgangersbrug aan de Pieter Vreedesingel in Vught. Deze brug leidt naar natuurgebied de Kwebben. De landhoofden (steunpunten van een brug in de oeveren) en gedeeltes van de pijlers (ondersteunend deel van een brug op de plaatsen waar de brug niet op een landhoofd rust) zijn uitgevoerd met cementloos beton. Het produceren van cementloos beton (geopolymeerbeton) kost 80% minder CO2 uitstoot ten opzichte van het produceren van beton met cement. De komende jaren gaan we het geopolymeerbeton ook gebruiken bij andere te vervangen bruggen in de gemeente Vught.