Dodenherdenking 4 mei

Vught heeft een sterke historische band met de Tweede Wereldoorlog. Dat komt vooral door de aanwezigheid van Kamp Vught, een SS-concentratiekamp, en de Fusilladeplaats. Veel mensen lieten in Vught het leven. Daarom kiest de gemeente Vught ervoor om op 4 mei de oorlogsslachtoffers te herdenken, maar niet op 5 mei de bevrijding te vieren.

Aangepaste herdenkingsprogramma in 2021

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle Nederlanders – burgers en militairen – die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

De coronacrisis maakt het onmogelijk om in samenkomst met elkaar te herdenken. Daarom zijn de herdenkingen in Vught zonder publiek en worden inwoners vriendelijk maar nadrukkelijk verzocht deze niet bij te wonen. Burgemeester R.J. van de Mortel zal, vergezeld door zijn echtgenote, namens het gemeentebestuur de kransleggingen verzorgen. Inwoners, die toch kiezen voor een persoonlijk herdenkingsmoment bij een monument, worden vanzelfsprekend verzocht de vereiste veilige afstand in acht te nemen en voor een rustig moment te kiezen op of omstreeks 4 mei.

Herdenking Nationaal Monument Kamp Vught

Dodenherdenking start elk jaar om 14.00 uur op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Ook dit jaar vindt de herdenking zonder publiek plaats vanwege de coronacrisis. Wel kunt u het herdenkingsprogramma volgen op TV (Omroep Brabant), op internet. en via het YouTube-Kanaal van NM Kamp Vught.
Kijkt u op de website van NM Kamp Vught.

Herdenking aan omgekomen Vughtenaren in St. Lambertustoren

Beiaardier Peter Bremer bespeelt om 18.15 uur het carillon in de Lambertustoren aan de Helvoirtseweg. Om 19.00 uur is er een stille kranslegging in de Lambertustoren aan de Helvoirtseweg bij de gedenkplaat met de namen van 90 in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Vughtenaren.       

Herdenking kindertransport NS-Station Vught

Van het NS Station in Vught zijn ruim 14.000 mannen en vrouwen met 1.800 kinderen weggevoerd naar vernietigingskampen in Polen. Onder hen waren veel Joodse mensen, maar ook een groot aantal politieke gevangenen, voor een deel uit België. Het kindertransport wordt herdacht om 19.20 uur met een stille kranslegging bij het monument op het perron van het NS-station.

Herdenking politieke gevangenen uit België bij oorlogsmonument

Om 19.30 uur is bij het oorlogsmonument voor het NS-station een stille kranslegging ter nagedachtenis aan de politieke gevangenen uit België die in Kamp Vught zijn gedood. Of gevangenen die van vanuit het NS-station op transport gingen naar concentratiekampen in Duitsland. Alphons van Stenis speelt live The Last Post.

Herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog fusilladeplaats

Om 20.00 uur start de dodenherdenking en stille kranslegging op de fusilladeplaats bij het monument ter gedachtenis aan de talrijke landgenoten, die uit het concentratiekamp Vught hierheen zijn gebracht en voor het vuurpeloton het leven lieten.

Tevens vindt op dit tijdstip een herdenking en kranslegging plaats bij het monument te Helvoirt (hoek Torenstraat/Kastanjelaan).

Stille kransleggingen

Om ongeveer 10.00 uur worden op de volgende plaatsen in stilte kransen gelegd:

  • Monument Sachsenhausen in het Reeburgpark
  • Indië-monument in het O.L.Vrouwe park
  • Algemene begraafplaats bij de graven van de gesneuvelde Britse militairen en Fokko Groen
  • Begraafplaats RK Kerk in Cromvoirt
  • Monument voor de gesneuvelde militaire wielrijders in mei 1940 op het terrein Isabellekazerne