Dodenherdenking 4 mei

Vught heeft een sterke historische band met de Tweede Wereldoorlog. Dat komt vooral door de aanwezigheid van Kamp Vught, een SS-concentratiekamp, en de Fusilladeplaats. Veel mensen lieten in Vught het leven. Daarom kiest de gemeente Vught ervoor om op 4 mei de oorlogsslachtoffers te herdenken, maar niet op 5 mei de bevrijding te vieren.

Aangepaste herdenkingsprogramma in 2020

In Vught, met zijn aangrijpend oorlogsverleden, is er elke 4 mei veel belangstelling voor de landelijke Dodenherdenking en de lokale, Vughtse herdenkingen. Vanwege de coronacrisis vinden de herdenkingen in onze gemeente dit jaar plaats zonder publiek. Burgemeester Van de Mortel legt de kransen in stilte en roept - in lijn met de landelijke instructie - alle inwoners op om thuis te blijven en de vlag de gehele dag, van zonsopgang tot zonsondergang, halfstok te hangen. Wethouder Pennings neemt de traditionele stille kransleggingen in de ochtend op zich.

De coronacrisis maakt het onmogelijk om in samenkomst met elkaar te herdenken. Daarom zijn de herdenkingen in Vught zonder publiek en worden inwoners vriendelijk maar nadrukkelijk verzocht deze niet bij te wonen. Inwoners, die toch kiezen voor een persoonlijk herdenkingsmoment bij een monument, wordt vanzelfsprekend verzocht de vereiste veilige afstand in acht te nemen en voor een rustig moment te kiezen op of omstreeks 4 mei. 

Herdenking Nationaal Monument Kamp Vught

Dodenherdenking start elk jaar om 14.00 uur op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Dit jaar vindt de herdenking zonder publiek plaats vanwege de coronacrisis. Wel kunt u het herdenkingsprogramma volgen op TV (Omroep Brabant) en op internet.
Kijkt u op www.nmkampvught.nl.

Herdenking aan omgekomen Vughtenaren in St. Lambertustoren

Beiaardier Peter Bremer bespeelt om 18.15 uur het carillon in de Lambertustoren aan de Helvoirtseweg. Om 19.00 uur is er een stille kranslegging in de Lambertustoren aan de Helvoirtseweg bij de gedenkplaat met de namen van 90 in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Vughtenaren.       

Herdenking kindertransport NS-Station Vught

Van het NS Station in Vught zijn ruim 14.000 mannen en vrouwen met 1.800 kinderen weggevoerd naar vernietigingskampen in Polen. Onder hen waren veel Joodse mensen, maar ook een groot aantal politieke gevangenen, voor een deel uit België. Het kindertransport wordt herdacht om 19.15 uur met een stille kranslegging bij het monument op het perron van het NS-station.

Herdenking politieke gevangenen uit België bij oorlogsmonument

Om 19.20 uur is bij het oorlogsmonument voor het NS-station een stille kranslegging ter nagedachtenis aan de politieke gevangenen uit België die in Kamp Vught zijn gedood. Of gevangenen die van vanuit het NS-station op transport gingen naar concentratiekampen in Duitsland. De heer W. Taelman draagt een gedicht voor.

Herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog fusilladeplaats

Om 20.00 uur start de dodenherdenking en stille kranslegging op de fusilladeplaats bij het monument ter gedachtenis aan de talrijke landgenoten, die uit het concentratiekamp Vught hierheen zijn gebracht en voor het vuurpeloton het leven lieten.

Stille kransleggingen

In de ochtend legt de gemeente in stilte bloemen op de volgende plaatsen:

  • het Indië-monument in het Lievevrouwepark
  • de graven van de gesneuvelde Britse militairen op de Algemene begraafplaats
  • het monument Sachsenhausen in het Reeburgpark
  • begraafplaats RK Kerk in Cromvoirt
  • monument voor de gesneuvelde militaire wielrijders in mei 1940 (Isabellekazerne)