Dodenherdenking 4 mei

Vught heeft een sterke historische band met de Tweede Wereldoorlog. Dat komt vooral door de aanwezigheid van Kamp Vught, een SS-concentratiekamp, en de Fusilladeplaats. Veel mensen lieten in Vught het leven. Daarom kiest de gemeente Vught ervoor om op 4 mei de oorlogsslachtoffers te herdenken, maar niet op 5 mei de bevrijding te vieren.

Vanwege het Coronavirus gaan deze evenementen niet door. 

Herdenkingsplaatsen in Vught 

Herdenking Nationaal Monument Kamp Vught

Dodenherdenking start elk jaar om 14.00 uur op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Bent u benieuwd naar het specifieke programma? Kijk op www.nmkampvught.nl.

Herdenking aan omgekomen Vughtenaren in St. Lambertustoren

De herdenking van Vughtenaren die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen, is in de Lambertustoren aan de Helvoirtseweg. Om 18.00 uur leggen verschillende organisaties, waaronder het gemeentebestuur, bloemen en kransen. Het Vughtse koor Cantare zorgt voor muzikale omlijsting. Vanaf 17.15 uur speelt een beiaardier op het carillon. Vooral nabestaanden, overige familieleden en bekenden van Vughtse oorlogsslachtoffers zijn van harte welkom om hierbij te zijn.

Herdenking kindertransport NS-Station Vught

Van het NS Station in Vught zijn ruim 14.000 mannen en vrouwen met 1.800 kinderen weggevoerd naar vernietigingskampen in Polen. Onder hen waren veel Joodse mensen, maar ook een groot aantal politieke gevangenen, voor een deel uit België. Het kindertransport wordt herdacht om 18.25 uur met twee minuten stilte en kransleggingen. Daarna lezen leerlingen van basisschool De Piramide - die dit monument adopteerde - gedichten voor, die ze zelf schreven voor een project over de Tweede Wereldoorlog.

Herdenking politieke gevangenen uit België bij oorlogsmonument

Om 18.40 uur is bij het oorlogsmonument voor het NS-station een speciale herdenking van de politieke gevangenen uit België die in Kamp Vught zijn gedood. Of gevangenen die van vanuit het NS-station op transport gingen naar concentratiekampen in Duitsland.

Herdenking slachtoffers Tweede Wereldoorlog fusilladeplaats

Om 19.20 uur start - onder leiding van de gilden St. Willebrordus, St. Barbara/St. Sebastiaan en St. Catharina - vanaf Brasserie Brac een stille tocht naar de fusilladeplaats.
Daar start om 20.00 uur de herdenking van alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen daarna. Het gemeentebestuur legt bloemen en kransen neer op de plek waar de gevangenen uit het concentratiekamp Vught gefusilleerd werden.

Stille kransleggingen

In de ochtend legt de gemeente in stilte bloemen op de volgende plaatsen:

  • het Indië-monument in het Lievevrouwepark
  • de graven van de gesneuvelde Britse militairen op de Algemene begraafplaats
  • het monument Sachsenhausen in het Reeburgpark
  • begraafplaats RK Kerk in Cromvoirt
  • monument voor de gesneuvelde militaire wielrijders in mei 1940 (Isabellekazerne)

Zitplaatsen reserveren

Op de fusilladeplaats is een beperkt aantal stoelen beschikbaar. Wilt u hier gebruik van maken? Bel dan naar (073) 658 01 33. Dan reserveren wij een stoel voor u.

Parkeren bij fusilladeplaats alléén met ontheffing

Omdat er bij de fusilladeplaats niet veel parkeerplaatsen zijn, verzoeken we u niet met de auto te komen. Kan dat niet? Parkeer de auto dan in de buurt of op de parkeerplaats bij Brasserie 155. Er is een kleine parkeerplaats naast het herdenkingsterrein. Wilt u voor één van deze parkeerplaatsen in aanmerking komen? Vraag dan een ontheffing van de burgemeester aan. Bel naar (073) 658 01 33.

U mag niet op het herdenkingsterrein zelf parkeren. Hebt u een ontheffing? Zorg dan dat u ruim vóór het begin van de stille tocht bij het herdenkingsterrein bent en uw auto hebt geparkeerd. Autoverkeer tijdens deze tocht is niet toegestaan.

Voor mindervaliden: pendeldienst Rode Kruis

Hebt u geen ontheffing? Dan is het niet mogelijk om met eigen auto naar de fusilladeplaats te komen. Want de weg wordt afgesloten. Voor mindervaliden organiseert het Rode Kruis vervoer vanaf restaurant Brasserie Brac van en naar de fusilladeplaats. Meld u hiervoor aan via (073) 658 01 33. Zorg wel dat u er uiterlijk om 18.30 uur  bent. Als de stille tocht begonnen is, is het helaas niet meer mogelijk om belangstellenden naar het herdenkingsterrein te brengen.

Belangrijk:

Wij stellen het bijzonder op prijs als u meedoet aan de stille tocht. Daarbij verzoeken wij u vriendelijk om tijdens de tocht stil te zijn. Uit respect voor de gevoelens van andere deelnemers.