Dodenherdenking 4 mei 2023

Vught heeft een sterke historische band met de Tweede Wereldoorlog. Dat komt vooral door de aanwezigheid van Kamp Vught, een SS-concentratiekamp, en de Fusilladeplaats. Veel mensen lieten in Vught het leven. Daarom kiest de gemeente Vught ervoor om op 4 mei de oorlogsslachtoffers te herdenken, maar niet op 5 mei de bevrijding te vieren.

Programma Dodenherdenking - Vught

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we alle Nederlanders – burgers en militairen – die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

17.15 uur - Beiaardier Peter Bremer bespeelt het carillon in de  Lambertustoren  aan de Helvoirtseweg.

18.00 uur - Kranslegging in de Lambertustoren bij de gedenkplaat met de namen van 90 in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Vughtenaren met medewerking van het Vughts Mannenkoor.

18.25 uur - Kranslegging bij het monument op het perron van het NS-station, vanwaar ruim 14.000 meest Joodse mannen en vrouwen met 1.800 kinderen zijn weggevoerd naar vernietigingskampen in Polen.

 • 2 minuten stilte
 • Kranslegging
 • Optreden V-kids van Musicare

18.40 uur -  Kranslegging bij het monument voor het NS-station, ter gedachtenis aan de politieke gevangenen uit België, die in Kamp Vught zijn omgebracht of van daaruit op transport zijn gesteld naar de concentratiekampen in Duitsland

 • 2 minuten stilte
 • ‘The last post’
 • kranslegging (Belgische afvaardiging, gemeente Vught, overigen)
 • Optreden V-kids van Musicare

19.20 uur -  Vertrek stille tocht naar de fusilladeplaats vanaf het parkeerterrein voor Brasserie 155 aan de Loonsebaan (zie onderaan deze pagina voor meer informatie).

20.00 uur - Dodenherdenking en kranslegging op de fusilladeplaats bij het monument ter gedachtenis aan de talrijke landgenoten, die uit het concentratiekamp Vught hierheen zijn gebracht en voor het vuurpeloton het leven lieten.

Verdere activiteiten:

Om ongeveer 09.00 uur worden op de volgende plaatsen in stilte kransen gelegd:

 • Monument Sachsenhausen in het Reeburgpark;
 • Indië-monument in het O.L.Vrouwe park;
 • Algemene begraafplaats bij de graven van de gesneuvelde Britse militairen;
 • Begraafplaats RK Kerk in Cromvoirt;
 • Monument voor de gesneuvelde militaire wielrijders in mei 1940 (Isabellekazerne).

Om 14.00 uur begint op het terrein van NM Kamp Vught een openbaar herdenkingsprogramma met een tocht naar de asputten (organisatie Stichting Nationaal Monument Kamp Vught).

Programma Dodenherdenking - Helvoirt

Namens de gemeente en de pastores van beide plaatselijke kerken, nodigt stichting Comité Helvoirt alle inwoners van de gemeente uit voor de Dodenherdenking in Helvoirt. Om 19.00u begint de herdenkingsdienst in de H. Nicolaaskerk (Kastanjelaan), ter nagedachtenis aan de gevallenen. Na afloop om 19.45 uur vertrekt de stoet naar het herdenkingsmonument op de hoek Torenstraat/Kastanjelaan voor een korte plechtigheid.

Stille tocht naar fusilladeplaats

Het Sint-Willebrordusgilde uit Heeswijk-Dinther en de gilden Sint Barbara-Sint Sebastiaan en Sint Catharina uit Vught openen de stoet, gevolgd door het gemeentebestuur, de vertegenwoordiging van ambassades en de provincie Noord-Brabant, de raad van toezicht en vrijwilligers van Nationaal Monument Kamp Vught, de afgevaardigden uit België, de nabestaanden, de verzetsorganisaties, de geestelijke en militaire autoriteiten, OTC-genie en Scouting JEEP Vught-Zuid. Overige belangstellenden kunnen zich vervolgens aansluiten. De stoet zet zich om ongeveer 19.20 uur in beweging (of zoveel eerder of later naar gelang het aantal belangstellenden).

Wij verzoeken u vriendelijk tijdens de tocht naar de fusilladeplaats stilt in acht te nemen.

Dodenherdenking

19.59 uur:        The Last Post
20.00 uur:        Twee minuten stilte
20.02 uur:        Vendelgroet door de drie gilden, na de vendelgroet worden de kransen gelegd.

Volgorde kranslegging

 1. Gemeentebestuur Vught
 2. l’Amicale Belges des Prisonniers Politiques du Camp de Vught
 3. Gemeente Boutersem
 4. Belgische Ambassade
 5. Oekraïense Ambassade
 6. Provincie Noord-Brabant
 7. B.O.S.S. Nederland (Bond van Oud-Stoottroepers en Stoottroepers)
 8.  Vereniging Kinderen van Verzetsdeelnemers      
 9.  Nederlands Israëlitische Hoofdsynagoge Brabant
 10. Katholieke kerk en Protestantse gemeente Vught
 11. Stichting Nationaal Monument Kamp Vught
 12. OTC Genie Vught
 13. Scouting Jeep Vught-Zuid

Vervolgens kunnen de overige aanwezigen hun bloemen bij het monument leggen. Hierna volgt de afmars door de gilden, gevolgd door het gemeentebestuur en de overige aanwezigen. De stoet wordt ter hoogte van ‘Brasserie 155’ ontbonden.