Maurits Aardgasvrij Loyola

Duurzame inwoners

In Vught zijn we op weg naar een schonere en duurzamere samenleving. We zetten duurzame stappen om de opwarming van de aarde tegengaan. Veel van onze inwoners en ondernemers zijn al goed bezig.

Zo verduurzamen dat elke euro loont

Suzanne en Bart verduurzamen

Suzanne en Bart profiteerden van het gratis advies van energiecoöperatie HOT

Je kunt je euro’s maar één keer uitgeven. Daarom twijfelen veel mensen over verduurzamen. Bart en Suzanne besloten de stap te zetten. “Maar als we het doen, doen we het goed”, zeiden ze tegen elkaar. Daarom riepen ze de hulp in van de verduurzamingsexperts van energiecoöperatie HOT uit Helvoirt. Hun advies is gratis en afgestemd op je persoonlijke situatie. Zo ontdekten Bart en Suzanne onder andere wat voor hen het gunstigste stappenplan is én voor welke warmtepomp-optie ze het beste konden gaan.

De boel platgooien
Suzanne en Bart wonen in een vrijstaande jaren ’60 woning in Helvoirt en hebben een drukkerij in Haaren. De afgelopen jaren verduurzaamden ze hun woning en de drukkerij. Nu willen ze het bijgebouw van hun woonhuis onder handen gaan nemen. Hierin liggen de bijkeuken, een toilet en de garage. Straks moet er ook een badkamer komen. Bart: “Het is in zo’n slechte staat dat we besloten het helemaal opnieuw op te bouwen, zodat het weer aan de eisen van deze tijd voldoet.”
Suzanne lacht: “Als je er binnenloopt ga je zo’n 60 jaar terug in de tijd. Het is helemaal enkelsteens gebouwd en alle ramen hebben enkel glas. Als ik mijn was er ophang duurt het twee weken voor die enigszins droog is.”

Gegevens op een rij
Hun vriend René is lid van energiecoöperatie HOT en denkt al mee vanaf het moment dat Suzanne en Bart hun huis wilden verduurzamen. Samen met Jan Peters, de voorzitter van HOT, die jarenlang als professional in de energiebranche werkte. Dit keer schuift Jan in de drukkerij van Suzanne en Bart aan om over het verduurzamen van het bijgebouw van hun woning te praten. “Wat verduurzamen complex maakt is dat elk huis anders is”, vertelt hij. “Daarom laten we mensen die een advies willen eerst een deelnameformulier invullen.” HOT verzamelt zo in één keer allerlei belangrijke informatie, zoals oppervlaktematen en verbruiks- en rendementsgegevens van aanwezige duurzame voorzieningen.

Gratis maatadvies 
Na het invullen van het deelnameformulier volgt een uitgebreid gesprek. Daarna pas brengt HOT een advies uit. “Helemaal toegespitst op jouw situatie en budget”, benadrukt Jan. “Alles is maatwerk. We stemmen onze voorstellen af op de eindsituatie die je wilt bereiken. Zo voorkomen we dat je bijvoorbeeld een onnodig zware warmtepomp aanschaft.” Suzanne herinnert zich dat de analyse voor hen ook iets anders duidelijk maakte: “Ons elektriciteitsverbruik bleek relatief hoog. Onder andere door de oude oven in onze keuken én…de zwembadpomp!” “Daar gaan we dus een tijdschakelaar op zetten”, roept Bart. “De kinderen fietsen maar lekker naar de IJzeren Man”, lacht Suzanne.

Niet gaan lopen prutsen
Jan werkt voor de HOT-adviezen met een zelf ontwikkeld programma dat rekening houdt met allerlei aspecten. Zijn adviezen variëren van kleine tot grote maatregelen. “In de samenvatting staat altijd een kostenplaatje dat laat zien hoe je kosten en opbrengsten veranderen in de loop van de tijd. Uiteindelijk verdien je veel van de kosten terug”, vertelt hij. Waarop Suzanne reageert: “Het scheelt veel als je niet alleen ziet wat verduurzamen je kost, maar ook wat je ervoor terugkrijgt en in hoeveel tijd de kosten terug te verdienen zijn.”
Jan gaat verder: “We kijken over het algemeen eerst naar de snelle winsten. Zoals het sluiten van de gordijnen ’s avonds. Dit heeft overigens bijna net zoveel effect als ramen laten vervangen door HR++- of HR+++-glas. Als je het consequent doet kun je honderden kuub aardgas besparen.” Na de snelle winsten kijkt HOT naar isolatiemaatregelen waarmee energie te besparen is. Daarna pas doet HOT een voorstel voor duurzame installaties. Jan: “Vaak zijn de isolatiemaatregelen het meest ingrijpend, omdat je daarvoor aan je huis dingen moeten veranderen. Als je dat nog niet kunt financieren, is mijn advies steevast: wacht een paar jaar. Ga niet lopen prutsen.”

Kostenbesparende tijdlijn 
Een belangrijk onderdeel van het advies van HOT is een overzicht van de maatregelen die je het beste treffen kunt. Keurig in een tijdsvolgorde. Suzanne: “Die tijdlijn is enorm handig. Je kunt zo gemakkelijk zelf bepalen wanneer je wat wilt gaan doen.” HOT geeft de tijdlijn om nog een andere reden volgens Jan. “Ik kom regelmatig situaties tegen waarin mensen minder handig startten. Dan hebben ze bijvoorbeeld de vloer uitgebroken voor tienduizenden euro’s om vloerverwarming aan te leggen, maar met onvoldoende isolatie of een kookeiland zonder goede afzuiging, waardoor er grote vochtproblemen ontstaan. De kostbare corrigerende maatregelen die dan nodig zijn kun je beter voorkomen.”

Het vaakst vergeten: goede vloerverwarming
Mensen vergeten volgens Jan vaak dat goede vloerverwarming belangrijk is om profijt te hebben van een warmtepomp. “Als je die niet hebt kost het enorm veel elektriciteit om je huis aangenaam te krijgen in de koude maanden”, merkt hij op. “En ja, er zijn installateurs die zeggen dat een warmtepomp ook prima kan werken met radiatoren. Het probleem is alleen dat je dan van hoge gaskosten naar hoge elektriciteitskosten gaat. Financieel schiet je daar niets mee op en je bent eigenlijk nog steeds energie aan het verspillen.” Bart reageert: “Vandaar dat wij besloten een vloer van een meter dik aan te leggen onder onze drukkerij. Daardoor konden we uiteindelijk met een kleinere warmtepomp toe en is het er binnen nu altijd aangenaam.”

Verwarmingsopties bijgebouw
Momenteel buigen Bart en Suzanne zich over de beste verwarmingsoplossing voor het nieuwe bijgebouw van hun huis. “Omdat er ook een badkamer in komt vinden we het belangrijk dat de temperatuur er straks aangenaam is”, merkt Bart op. “En een bad vullen met een warmtepomp zoals we die op de drukkerij hebben, dat gaat niet.” Suzanne vervolgt: “Daar komt nog bij dat de ketel van het woonhuis boven op zolder hangt. Als we die ketel gebruiken zou het warme water een lange weg moeten afleggen en dat betekent warmteverlies. Wat dan wel opties zijn? Daar hebben we het advies van HOT echt voor nodig.” Jan komt direct met een aantal mogelijkheden: “Je zou de zonnepanelen kunnen inzetten om warm water te maken via een elektrische boiler of een warmtepompboiler. Daar kun je ook de warmtepomp voor gebruiken, maar dan moet er een groot vat bij komen.”

Financieringstips 
Bart en Suzanne werken momenteel nog aan het rondkrijgen van de financiering van hun plannen. Omdat ze allebei als zelfstandige werken heeft dat wat voeten in de aarde, maar inmiddels hebben ze wel wat handige tips. “Leveranciers weten vaak precies waar je subsidie kunt krijgen en waaraan je daarvoor moet voldoen”, zegt Suzanne. “Tijdens het verduurzamen van ons huis wees de leverancier van de isolatiematerialen ons er bijvoorbeeld op dat je meer subsidie krijgt als je naast de vloer ook meteen het dak opnieuw isoleert.”

Verduurzamen met een kleine beurs 
Jan vertelt dat ook HOT over de financiering kan meedenken. “Wij kijken daarbij niet alleen naar één bepaald onderdeel zoals veel leveranciers, maar naar de hele installatie.” Na een adempauze voegt hij eraan toe: “Ook mensen met een kleine portemonnee zijn bij ons welkom. Als HOT zorgen we er de komende jaren graag voor dat ook zij erop vooruitgaan. Voor hen is het bijvoorbeeld goed om te weten dat de overheid financieel kan bijspringen.” Het Nationaal Warmtefonds maakt het voor huiseigenaren met een laag inkomen mogelijk om een lening met 0% rente aan te vragen voor het verduurzamen van hun huis. De lening betaal je af met het geld dat je bespaart. “Het probleem is vooral dat veel mensen niet gewend zijn te investeren”, stelt Jan. “Wij helpen ze daar graag bij. Gratis. We vinden het als energiecoöperatie namelijk vooral belangrijk dát mensen verduurzamen.”

Belangrijke tekst:
Festival Nova: proef van duurzamer en gezonder leven 
Zaterdagmiddag 31 mei organiseert Helemaal Helvoirt op de rolschaatsbaan (op de hoek van de Kerkstraat en de Jonge van Zwijnsbergenstraat in Helvoirt) Festival Nova. Allerlei bedrijven en organisaties laten die middag zien hoe je duurzamer en gezonder kunt leven. Ook energiecoöperatie HOT is aanwezig. Het belooft een leuke middag te worden voor jong en oud, inclusief amusement en allerlei lekkers. De entree is gratis.

“Goede vloerverwarming is belangrijk om profijt te hebben van een warmtepomp.”

Jan Peters - Energiecoöperatie HOT

Van energielabel G naar energielabel C

Maurits Aardgasvrij Loyola

Maurits van der Plas bokste het voor elkaar in zijn jaren ’30-woning 

Verduurzamen, volgens Maurits van der Plas heeft voor iedereen voordelen. Ook als je geen groot voorvechter bent van een gezondere planeet. Hij woont met zijn vrouw en dochtertje in een jaren ’30-woning aan de Kampdijklaan. “Wij wilden het huis leefbaarder maken en het energielabel verbeteren. Daarmee zou het ook meteen in waarde stijgen. Als je zo ook nog duurzaam bezig kunt zijn, dan doe je dat toch?”, zegt hij terwijl hij zijn dochtertje liefdevol oppakt.

De energiekosten te lijf
Maurits verhuisde in 2022 met zijn vrouw van een Bossche nieuwbouwwoning met energielabel A naar hun huidige jaren ’30-woning in Vught. “We waren gewend aan 70 euro per maand aan energiekosten. Toen we hier woonden en de oorlog in Oekraïne uitbrak, steeg dat bedrag naar 700 euro per maand. Nou ben ik wel zelf altijd een voorstander van verduurzamen geweest, maar dit gaf wel de doorslag om wat te gaan doen.”

Dag golfclub, hallo breekhamer 
Bij aanschaf had de woning van Maurits energielabel G. “Nu zitten we bijna op C en energiekosten van 200 euro per maand. En ik ben nog niet klaar”, roept Maurits. “Ik maakte van verduurzamen een beetje mijn hobby. Golfen doe ik eigenlijk niet meer.” Afgaand op de lach op zijn gezicht zit hij er niet mee. Hij verdiepte zich in de mogelijkheden en besloot zoveel mogelijk zelf te doen om kosten te besparen. Van de kennis die hij daarmee opdeed, laat hij nu zijn buurtgenoten profiteren. Als actief lid van de werkgroep Aardgasvrij Loyola denkt hij regelmatig met ze mee.

Zelf de vloer isoleren
Maurits startte afgelopen zomer met het isoleren van de vloer beneden. “Ja, dat is veel werk, maar het bleek niet moeilijk en als je het laat doen, is het prijzig. Gelukkig kende ik iemand die me precies kon vertellen hoe ik het moest aanpakken. Eerst sloopte ik de bestaande vloer eruit met hulp van familie en vrienden. Vervolgens legde ik een isolatielaag. Die bouw je op uit platen die je als een legpuzzel in elkaar klikt. Daar overheen kwam folie en daar weer overheen een cementdekvloer. Alleen dat laatste liet ik doen”, merkt hij op.

Beter uitbesteden
Volgens Maurits is het belangrijk om vooraf kritisch te bekijken wat je zelf kunt doen en wat niet. Zo pakte hij ook het isoleren van het dak aan de binnenkant op, maar liet hij het leggen van zonnepanelen, het aanbrengen van extra isolerend glas en het na-isoleren van de muren aan professionals over. “Dat laatste verdien je in een woning als die van ons overigens het snelst terug”, benadrukt hij. Waarom hij daar dan niet mee begon? Voor Maurits is het inmiddels klip en klaar: “Als je je huis volledig wilt verduurzamen, kun je het beste onderaan van beginnen. Wil je vooral geld besparen, start dan met spouwmuurisolatie.”

Een slimme volgorde
Ook is het slim om goed na te denken over de volgorde waarin je verduurzaamt, benadrukt Maurits. “Ik zie dat veel buurtgenoten daarover twijfelen. Is het bijvoorbeeld beter om eerst de kozijnen of eerst het glas te vervangen?” Maurits bekent dat hij daar zelf ook de mist inging. “Ik weet nog dat ik slim dacht te zijn door een kozijn van Marktplaats te halen. Toen bleek ik al het glas dat erin zat nog te moeten vervangen. Kosten: 3.000 euro. Voor een nieuw kozijn was ik hetzelfde kwijt geweest en dan had het ook echt gepast.” Het zijn precies die missers waar hij buurtgenoten voor wil behoeden.


“Mensen zien allerlei beren op de weg, 
terwijl het in de praktijk helemaal niet zo moeilijk is”

Samen sterker
Maurits is nog steeds blij dat ze zich als wijkbewoners verenigden in de werkgroep Aardgasvrij Loyola om als wijk gericht te kunnen verduurzamen. “Iedereen in de buurt wil wel iets aan verduurzaming doen. Mensen weten alleen vaak niet waar ze het beste kunnen beginnen. Ze zien bovendien allerlei beren op de weg, terwijl het in de praktijk helemaal niet zo moeilijk is.” Dankzij de werkgroep is stappen zetten gemakkelijker. “We zoeken samen van alles uit en organiseren collectieve inkoopacties. We zeggen niet wat mensen moeten doen, maar we inventariseren. Van daaruit kijken we welke duurzame oplossingen het beste passen.” De steun van de gemeente komt daarbij goed van pas volgens Maurits. “Die stuurt niet, maar denkt mee en helpt ons meetings te organiseren. Wat we aandragen, komt echt vanuit onszelf.”

Mazzeltje
De wijk Loyola in Vught, waar Maurits woont, heeft het geluk dat ze een duurzaamheidsconsultant van de gemeente als buurtgenoot hebben. “Die kreeg de ruimte om ons te ondersteunen”, merkt Maurits op. “Door als bewoners onze kennis te delen, zijn we niet meer afhankelijk van het verhaal van verkopers. Zo weet ik nu dat het veel kan schelen als je geen overhaaste keuzes maakt. Laat je eerst goed informeren. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van zonnepanelen. Bedenk ook goed dat alles zijn terugverdientijd heeft, maar uiteindelijk levert het geld op.”

Ga bewegen
Iedereen die twijfelt over het nemen van duurzame stappen kan Maurits één tip geven: “Begin gewoon”, zegt hij, met zijn dochtertje zittend achter het HR+++-glas van de erker. “Start desnoods klein. Bijvoorbeeld met het na-isoleren van de ruimte waar je het meeste bent of het ophangen van een gordijn bij de voordeur om tocht tegen te houden. Maar ga bewegen, verken je mogelijkheden en laat je niet te snel ontmoedigen. Op de website van Milieu Centraal vind je al ontzettend veel informatie.”  

Gehighlighte tekst: Zelf aan de slag met het verduurzamen van je huis?
Ga eens langs bij het Energie + Klimaat loket aan het Moleneindplein 25 in Vught. Bellen of mailen kan ook. Ze helpen graag met al je vragen over isoleren, energie besparen en verduurzamen.
Openingstijden: 
maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 12.00 – 18.00 uur
E: info@energieloketvught.nl
T: 073-3032757

Woon je in de wijk Loyola in Vught? Dan kan de werkgroep Aardgasvrij Loyola ook met je meedenken. En je bijvoorbeeld informeren over de huidige inkoopactie glas. Vragen kun je mailen naar: externe-link-icoonloyola@aardgasvrijvught.nl

Woon je in Helvoirt en wil je aan de slag met energie besparen? Neem dan contact op met de werkgroep Energie Schoon Helvoirt via: secretariaat@coophot.nl of ga naar: www.coophot.nlexterne-link-icoon.