Eerbetoon oud KNIL-militairen

19 maart 2025
Algemeen
afbeelding en logo van Vught

Veel oud KNIL-militairen en echtgenotes hebben hun laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats Vught. De gemeente Vught kent de graven van de oud KNIL-militairen en echtgenotes een bijzondere status toe. Hiermee erkent de gemeente Vught het leed van de oud KNIL-militairen en hun echtgenotes. Naast de bijzondere status worden de graven van de oud KNIL-militairen en echtgenotes eeuwig in stand gehouden en krijgen ze vrijstelling van grafrechten. Eerder werd deze bijzondere status al aan Molukse kindergraven toegekend.

Onthulling gedenkbord

Op vrijdag 21 maart, 74 jaar nadat het eerste schip met Molukkers in Nederland aankwam, wordt op de Algemene Begraafplaats aan de Sint-Elisabethstraat in Vught een gedenkbord onthuld. De KNIL-graven krijgen ook KNIL-emblemen.

Programma onthulling

12.15 uur:  Ontvangst bij het Raadhuis gemeente Vught, Leeuwensteinplein 5
13.00 uur:  Vertrek naar de Algemene Begraafplaats Vught, Elisabethstraat 66
13.30 uur:  Begin ceremonie en onthulling gedenkbord
14.15 uur:  Afsluiting ceremonie
15.00 uur:  Begin receptie gemeenschapsgebouw Pelabuhan Lunetten, Astorias 42
17.00 uur:  Einde receptie gemeenschapsgebouw Pelabuhan Lunetten
17.45 uur:  Vlag strijken (Algemene Begraafplaats Vught)

Gedenkteken omgeving Woonoord Lunetten

Naast een gedenkbord bij de Algemene Begraafplaats ontvangt de Molukse gemeenschap €20.000,- in 2026. Hiervan realiseren zij een gedenkteken in de omgeving van Woonoord Lunetten. Het is dan 75 jaar geleden dat het eerste schip met Molukkers in Nederland aankwam.

Historische rechtvaardigheid

Het erkennen van het leed van de KNIL-militairen en echtgenotes is een vorm van historische rechtvaardigheid. We respecteren de bijdrage die zij hebben gehad en de offers die zij hebben gebracht voor het Koninkrijk der Nederlanden.