Eerste Oekraïense vluchtelingen in Emmaus aangekomen

22 maart 2022
Algemeen

Ze waren vermoeid, opgelucht en dankbaar. Zo'n 26 vluchtelingen uit Oekraïne die na een reis van een week op hun voorlopige plaats van bestemming aankwamen: Bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt. Er was warme soep, een vers broodje maar vooral broodnodige rust voor de moeders, kinderen en enkele echtgenoten.

Maandagavond, 21 maart, rond 21.30 uur arriveerde de bus in Helvoirt. Afkomstig uit Amsterdam, vanwaar de toerbus naar Brabant reed. De komst van de Oekraïners was kort vooraf aangekondigd. Emmaus en de gemeente waren er dan ook klaar voor.

De vluchtelingen werden verwelkomd door de beheerders en vrijwilligers van Emmaus, medewerkers van de gemeente en enkele goede, welwillende tolken. De samenwerking verliep uitstekend, de ontvangst was professioneel en hartelijk.  

Er volgde een eerste korte registratie, een paar compacte huisregels en een moment van welkome rust met een hapje. Ondertussen werden er nog wat bedden verplaatst, hier en daar nog wat geïmproviseerd en enkele eerste vragen beantwoord. Maar ruim een uur na aankomst trokken de gasten zich terug en viel de stilte weer over het oude missiehuis.    

Hoe gaat het verder?   

Vandaag zorgt de gemeente ter plaatse voor de verdere formele registratie. Verder is er tijd voor vragen, het vastleggen van mogelijke dieetwensen en een nadere kennismaking met het verblijf, de huisregels en omgeving van Emmaus. Een aannemer zorgt voor enkele bouwkundige aanpassingen. Emmaus heeft ook gezorgd dat de Wi-Fi helemaal op orde is. De verbinding met het thuisfront en familie in Oekraïne is natuurlijk essentieel voor deze mensen. 

De gemeente Vught is erg blij met de voorbeeldige, duurzame opvang in Emmaus. In de komende tijd is er dagelijks contact met het bezinningscentrum om met elkaar op te trekken en samen te blijven werken om het OekraÏense verblijf in goede banen te leiden. In de komende tijd komt u onze gasten ongetwijfeld in het dorp en zijn omgeving tegen.