Groen licht voor woningbouwproject Kloostergoed Theresia Vught

23 februari 2024
Algemeen

Toekomstige bewoners, wethouder Vos en vertegenwoordigers van Bouwfonds gebiedsontwikkeling vieren het onherroepelijke bestemmingsplan

Kloostergoed Theresia in Vught, waar vroeger de zusters leefden, wordt omgebouwd tot een nieuwe woonwijk met in totaal 156 woningen. Het bestemmingsplan voor het gebied is nu in werking getreden. Dat houdt in dat BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling aan de slag kan met de realisatie van het plan. Deze zomer wordt er gestart met het bouwrijp maken van de locatie. De verkoop van de woningen in de eerste fase start in 2025.

De nieuwbouwwoningen verrijzen in de bestaande bos- en parkachtige omgeving van het landgoed, waarvan het bijzondere karakter bewaard nlijft en verbeterd wordt. Er komen hier 156 nieuwbouwwoningen op verschillende plekken: De Bosrand, Het Klooster, De Moestuin en De Poel. De plekken krijgen allemaal een eigen sfeer. 

Hoge kwaliteit van wonen

Wethouder Yvonne Vos is blij met het plan en noemt het een positieve ontwikkeling voor de gemeente Vught: “Ook Vught kampt, net als andere gemeenten, met een groot woningtekort. Dit prachtige plan helpt ons niet alleen om aan die behoefte tegemoet te komen, maar doet ook recht aan de hoge kwaliteit van wonen die we in Vught in elke prijsklasse nastreven.” 

Kinderopvang

Het project kent meerdere doelgroepen. Want naast de woningen die bestemd zijn voor de particuliere markt, zullen ook kinderopvang Mowgli en Stichting Natuurlijk Thuys een plek krijgen op het landgoed. Mowgli is al op het landgoed gevestigd en keert straks terug in een nieuw gebouw. 

Roel Vugts namens Mowgli: “We zijn heel blij dat we op deze prachtige locatie de gelegenheid krijgen om nieuwbouw te realiseren. Onze plannen zijn al ruim twee jaar gereed, we verheugen ons erop ermee van start te gaan.  Het is een mooi vooruitzicht dat de kinderen die wij opvangen, op deze mooie groene locatie kunnen blijven spelen.”

Kleinschalige woonvorm

Ook Stichting Natuurlijk Thuys – een initiatief van een aantal ouders met jong volwassen kinderen met een verstandelijke beperking –  ontwikkelt voor hun kinderen een kleinschalige woonvorm met 24 uurszorg op het landgoed. 
Voorzitter Ad Lamerigts: “We zijn zo blij met deze fantastische plek in het Theresiapark; waar de essentie van thuys zich verbindt met de kracht van de natuur. En we een woongemeenschap vormen waar onze jongeren zich omarmd voelen en volop kunnen bloeien.” 

Betaalbaar

BPD ontwikkelt een divers woonprogramma op het terrein. Chris Jetten, ontwikkelingsmanager BPD: “Als BPD vinden we het belangrijk om het woonprogramma goed af te stemmen op de behoeftes van woningzoekenden. Er komen daarom zowel koop- als huurwoningen in diverse prijsklassen, maar we zetten vooral in op de categorie betaalbaar. Met zo’n 45 procent betaalbare woningen zijn we daar gelukkig goed in geslaagd!”

Woonprogramma

Het woonprogramma bestaat uit 156 woningen, waarvan tien woningen voor de doelgroep begeleid wonen (Stichting Natuurlijk Thuys). Er komen 26 huurappartementen die worden afgenomen door BPD Woningfonds. Daarnaast komen er 38 koopappartementen. De overige woningen zijn koopwoningen en bestaan uit rij-/hoekwoningen en vrijstaande woningen. De verkoop van de eerste fase start in 2025. 

Meer informatie: www.nieuwbouw-kloostergoedtheresia.nlexterne-link-icoon