Hartveilig Vught

Publicatiedatum: 
2 jul 2018
In december 2017 onthulde wethouder Saskia Heijboer de eerste Automatische Externe Defibrillator (AED)-buitenkast bij het Vughtse gemeentekantoor. Een eerste stap op weg naar een ‘hartveilig Vught’. Samen met het Rode Kruis en het coöperatiefonds Rabobank heeft gemeente Vught hard gewerkt om voldoende dekking van AED’s in de gemeente te krijgen. En dat is gelukt. Met trots kunnen we u melden dat gemeente Vught hartveilig is.

Voldoende en tijdig beschikbaar

Hartveilig betekent dat er voldoende én op tijd beschikbare AED’s in de gemeente zijn om in te zetten bij een hartstilstand. Gemeente Vught heeft in totaal 19 AED’s die in een buitenkast geplaatst zijn. Deze AED’s zijn 24/7 beschikbaar en bevinden zich binnen een straal van 500 meter. Daarnaast zijn ruim 15 AED’s in een binnenkast gevestigd.

De AED in Vught

Elke dag overlijden 35 mensen buiten het ziekenhuis aan een hartstilstand. Vaak gebeurt dat in en rond het huis. Als er binnen zes minuten gereanimeerd én gedefibrilleerd wordt, dan is de overlevingskans groot. Snelle hulp en de beschikking over een AED zijn dus van levensbelang. Maar waar vindt u die? Op de kaart vindt u de AED’s in Vught.

Getrainde hulpverleners

Voor succesvolle reanimatie bij een hartstilstand zijn twee zaken van belang. Ten eerste is de aanwezigheid van een snel inzetbare AED essentieel. Dit is gerealiseerd. Ten tweede moeten er voldoende getrainde hulpverleners zijn. En ook dat zit goed in Vught. We kunnen een beroep doen op 230 burgerhulpverleners.

De AED

De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de ‘gewone’ reanimatie. Directe, basale reanimatie is altijd nodig om de hersenfunctie veilig te stellen en het hart voor te bereiden op de stroomstoot of -stoten van de AED. De hartstichting wil dat overal in Nederland, binnen zes minuten, een AED beschikbaar is. Daarom willen we zoveel mogelijk AED’s registreren.

Wat kunt u doen?

Hebt u als bedrijf of organisatie een AED? Meld deze dan aan bij www.hartslagnu.nl en laat weten wanneer uw AED beschikbaar is voor de hulpverlening.

Hoe werkt het?

Op het moment dat iemand een hartstilstand heeft moet zo snel mogelijk 112 gebeld worden. Zij sturen naar burgerhulpverleners een bericht (via de app) waarin bijvoorbeeld staat waar de AED gehaald moet worden en welke code gebruikt moet worden om de kast te openen. Hierdoor kan zo snel al mogelijk met reanimatie gestart worden.

pdf AED locaties in gemeente Vught (PDF, 1.27 MB)