Heb jij enig IDEE, wat de ander doet met jouw ID?

Publicatiedatum: 
21 feb 2019
Gebruik jij weleens een identiteitsbewijs van iemand anders? Of leen jij jouw identiteitsbewijs weleens uit? En sta je dan stil bij de eventuele gevolgen? Het gebruiken van een vals identiteitsbewijs en het uitlenen van een identiteitsbewijs aan iemand anders is een vorm van identiteitsfraude. Word je gepakt, dan heb je een groot probleem.

Identiteitsfraude is strafbaar. Word je gepakt met een vals identiteitsbewijs, dan is de kans groot dat je een geldboete krijgt van 370 euro en wordt doorverwezen naar bureau Halt. Je riskeert zelfs een gevangenisstraf. Deze straffen gelden ook als jij jouw identiteitsbewijs uitleent aan iemand anders. De politie vordert je misbruikte identiteitsbewijs in en jij moet een nieuwe aanvragen. Dit kost je extra geld.

Toekomstplannen in gevaar

Heb jij identiteitsfraude gepleegd? Dan komt jouw naam in het Register Paspoortsignaleringen te staan. Hierdoor kun je minimaal 2 jaar geen paspoort aanvragen. Een vakantiereis naar Azië of studeren in Amerika kun je dan vergeten. Ook komt je toekomstige stage of baan in gevaar. Het krijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) wordt een stuk moeilijker.

Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/identiteitsfraude.