Helpt plastic om bomen tegen de eikenprocessierups?

Publicatiedatum: 
26 mei 2020
Helpt plastic om bomen tegen de processierups? Het antwoord is nee, plastic helpt niet

We hebben gezien dat om sommige eikenbomen in onze gemeente plastic is gewikkeld. Dit plastic zou de eikenprocessierups moeten bestrijden…. Niets is minder waar. Het Kennisplatform Processierups heeft onderzocht of het plastic effect heeft en het antwoord is, helaas, nee. Het plastic brengt zelfs schade toe aan de bomen en het is slecht voor het milieu. De rupsen komen uit de eipakketjes die hoog in de eikenboom zijn gelegd. Daar eten ze van de bladeren. Ze hoeven dus niet in of uit de boom. Het idee achter het plastic is dat de folie de looproute van de rupsen zou blokkeren. Dat is dus niet het geval.

We vragen daarom vriendelijk om geen bomen meer te omwikkelen met plastic folie. We zien dat het plastic op sommige plaatsen alweer loslaat en zo in de natuur terecht komt. Dat is zeker niet wenselijk. We verzoeken u dus vriendelijk om het plastic weer weg te halen. De eikenprocessierups laat zich niet tegenhouden door plastic. Ze lopen er gewoon overheen of gaan er lekker onder zitten. Ook het plakken van plak strips aan de bomen is een slecht idee. Aan deze strips blijven veel insecten plakken. Ook insecten die de vijand zijn van de eikenprocessierups.

We vragen u daarom vriendelijk om geen bomen meer te omwikkelen met plasticfolie of plak strips. Hebt u dit al gedaan? Haal het dan weg. Hartelijk dank voor uw medewerking.