Het Vughts Sportcafé op vrijdag 8 november

Publicatiedatum: 
28 okt 2019
Op 8 november organiseert MOVE Vught het Vughts Sportcafé. Thema dit keer is het onderwerp ‘de waarden van sport’. Een Sportcafé in de gemeente Vught is belangrijk. Wilt u weten waarom? Lees dan het verhaal van Jacco de Koning, voorzitter Zwaluw V.F.C.

Bijna iedereen kent de waarden van sport wel. Sport is leuk om te doen en bewegen maakt ons fitter. Het sociale aspect (onderlinge omgang, andere mensen leren kennen, etc.) speelt een  belangrijke rol en we leren ook omgaan met winnen en verliezen.

Grote uitdaging

Van clubs en verenigingen wordt verwacht dat zij deze waarden produceren en dat maakt het besturen van een vereniging een grote uitdaging. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat presteren binnen de lijnen niet ten koste gaat van gezelligheid langs de lijn? Of dat bestuurlijke, zakelijke maatregelen niet leiden tot ontevreden vrijwilligers (waar veel verenigingen toch al een tekort aan hebben!)?

Veilig sportklimaat

Met deze aspecten hebben wij ook binnen voetbalvereniging Zwaluw V.F.C. te maken. Met ongeveer 1200 leden is het in de praktijk heel erg moeilijk om het iedereen naar de zin te maken en betrokkenen tevreden te houden. Een van de zaken die wij hoog in het vaandel hebben staan, is het creëren van een veilig sportklimaat. Maar dit is uiteraard maar een klein onderdeel van het onderwerp ‘de waarden van sport’. Het delen van kennis met en leren van ervaringen van andere clubs en verenigingen over dit onderwerp kan ons dus allemaal een stap verder helpen.

Inspirerende lezing

In het Vughts Sportcafé stelt Dr. Frank van Eekeren, lector Impact of Sport aan de Haagse Hogeschool en onderzoeker Sport & Society aan de Universiteit Utrecht al deze onderwerpen in een inspirerende lezing aan de orde. Hij houdt bestuurders, vrijwilligers, coaches, trainers etc. een spiegel voor en inspireert hen om gezamenlijk waarden te creëren. Uiteraard aan de hand van vele voorbeelden uit de praktijk die voor velen herkenbaar zullen zijn. Reden temeer dus om deze lezing niet te missen!

Waar en wanneer?

U bent op vrijdagavond 8 november vanaf 18.30 uur van harte welkom in het clubhuis van Prins Hendrik. Om 19.00 uur opent wethouder Van de Ven het Sportcafé. Van 19.15 tot 21.45 uur staat de vraag: ‘Hoe houdt u alle betrokkenen tevreden en zorgt u ervoor dat uw club waarden creëert die passen bij de eigenheid van de club?’ centraal. Van 21.45 tot 22.30 uur is er gelegenheid tot napraten tijdens de netwerkborrel.

Bent u erbij?

Wilt u meer weten over het programma en/of u aanmelden? Kijk dan op www.movevught.nl/sportcafe.