Houd de lijn vrij!

Publicatiedatum: 
29 jun 2021
De straat is van iedereen. Ook mensen die slechtziend of blind zijn, willen graag veilig over straat. Daarom moeten de geleide-lijnen, de geribbelde tegels in de trottoirs en op het station, worden vrijgehouden. Om weggebruikers daarop te wijzen, komen er meer blauwe ‘houd de lijn vrij!’ stoeptegels in onze gemeente. Het doel: een veilige openbare ruimte voor alle inwoners.

Voor mensen met een visuele beperking zijn de geleide-lijnen heel belangrijk. Zij volgen deze lijnen met hun taststok, voeten en – soms – ogen om veilig hun weg te vinden. Daarom is het belangrijk dat deze lijnen zich duidelijk onderscheiden van de directe omgeving. Helaas staan er regelmatig obstakels op de geleide-lijnen. Zaken als fietsen, tassen, reclameborden en terrassen leiden tot lastige en zelfs gevaarlijke situaties. Daarom brengen we het belang van vrije geleide-lijnen graag onder de aandacht. Hoe? Met een speciale stoeptegel. 

De Blauwe tegels

De blauwe ‘Houd de lijn vrij’ stoeptegels vallen op. Eigenlijk zijn het blauwe verkeersborden in de trottoirs die voorbijgangers oproepen de geleide-lijnen vrij te houden. De richtlijn is dat er aan beide zijden van de lijn 60 cm vrij van obstakels blijft. En ook boven de geleide-lijn mogen geen dingen zijn waar mensen zich aan zouden kunnen stoten. Neemt u deze oproep ter harte, dan kunnen ook mensen met een visuele beperking veilig en zonder overlast over straat.

De eerste tegel

Jolanda Hogenboom en Bretly Kastiel, twee inwoners met een visuele beperking, ervaren elke dag het belang van een veilige, toegankelijke openbare ruimte. Zij waren dan ook bij het leggen van de eerste blauwe stoeptegel in het centrum, samen met Marcus Boerdijk en Sandra van Zutphen van de Robert Coppes Stichting. Marcus plaatste de tegel; meer volgen er binnenkort.

Helpt u mee de lijn vrij te houden? Hartelijk dank!