Jaarwisseling 2020/2021 anders dan anders

Publicatiedatum: 
15 dec 2020
Dit jaar wordt oud en nieuw anders dan andere jaren. We hebben te maken met coronamaatregelen, dichte horecagelegenheden en een landelijk vuurwerkverbod. Helaas kunnen we het niet mooier maken dan het nu is. Maar hoe u de jaarwisseling 2020/2021 ook viert, laten we samen 2021 positief beginnen.

Landelijk vuurwerkverbod

In Nederland geldt een landelijk verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Fopvuurwerk zoals sterretjes en knalerwten zijn wel toegestaan. Het Kabinet heeft tot een eenmalig vuurwerkverbod besloten om de extra druk op de zorg en handhavers te voorkomen.

Carbidschieten

Carbidschieten valt niet binnen het landelijk vuurwerkverbod. De drie Brabantse veiligheidsregio’s hebben besloten dat carbidschieten verboden is. Voor gemeenten en plaatsen waar het carbidschieten al sinds jaar en dag een traditie is, maken zij een uitzondering. In de gemeente Vught en Helvoirt is carbidschieten geen traditie. Daarom is carbidschieten tijdens de jaarwisseling 2020/2021 in Vught, Cromvoirt en Helvoirt verboden.

Overtreding of overlast

Houdt u zich niet aan het vuurwerk- en carbidverbod én de coronamaatregelen? Dan riskeert u een boete. De gemeente en de politie controleren extra. Hebt u overlast van vuurwerk of vermoedt u dat iemand illegaal vuurwerk in zijn bezit heeft? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 8844. Wilt u anoniem blijven, bel dan Meld Misdaad Anoniem op 0800 7000. Is er sprake van een noodsituatie, bel dan 112.