Jeugd Aktief houdt zijn eigen 'stek'

Publicatiedatum: 
27 mei 2019

De Jeugd Aktief Stek (de JAS) aan de Van Miertstraat in Vught blijft behouden. Aanvankelijk leek het erop dat het clubgebouw moest wijken voor het spoorproject in Vught, maar gelukkig wisten ProRail, de gemeente en Jeugd Aktief dit op creatieve wijze te voorkomen. Dat betekent niet alleen dat de activiteiten in de Van Miertstraat gewoon door kunnen gaan, maar ook ‘groen licht’ voor de populaire jaarlijkse Jeugdvakantieweek, wereldberoemd in heel Vught.

Een poos leek het erop dat Jeugd Aktief zijn geliefde stek zou moeten verlaten. Door het werk aan het spoor zou de doorgang langs het pand smaller worden. Daardoor zouden de garages van de buren onbereikbaar worden en – nog belangrijker – de hulpdiensten het clubgebouw niet meer kunnen bereiken. Een goed alternatief was er niet voor het JAS. Even zag het ernaar uit dat Jeugd Aktief op non-actief kwam te staan en dat de organisatie van de Jeugdvakantieweek voor jaren onmogelijk zou worden.

De wethouder motiveert

Voor wethouder Saskia Heijboer was dat onacceptabel. Een Jeugd Aktief dat er mee stopt, was geen optie; het spoor mocht dan dwarsliggen, er moest een oplossing komen. ProRail, Jeugd Aktief en de gemeente sloegen de handen ineen op zoek naar een uitkomst. En… die vonden ze. Niet in een aanpassing van de spoorplannen, maar in een aanpassing van de Jeugd Aktief Stek.

Wat gaat er gebeuren?

Een deel van de voorgevel wordt verplaatst. Daarnaast maken we het gebouw aan de zijkant bereikbaar voor de hulpdiensten. Op deze wijze rijden spoor en jeugd elkaar niet in de wielen en kunnen de activiteiten in de JAS doorgaan. Wethouder Guus van Woesik (Rijksinfrastructuur) is blij met de oplossing: “Samen laten we zien dat we met inzet en flexibiliteit een mooi resultaat kunnen halen. Terrein én garages blijven bereikbaar en het thuishonk van Jeugd Aktief blijft het bruisend middelpunt van heel veel jong plezier.”

Omgevingsmanager Aletta Blok van ProRail: “Het lijkt simpel, maar het vinden van een passende oplossing voor iedereen had nog heel wat voeten in aarde. We zijn dan ook extra blij dat het gelukt is en dat dit het gevolg is van een constructieve samenwerking. We willen namelijk het liefst samen met de direct betrokkenen tot een goed resultaat komen.”

Jeugd Aktief

Ook Coen Hamers van Jeugd Aktief is tevreden: “voor onze vrijwilligersorganisatie die jaarlijks met 600 vrijwilligers voor 1200 kinderen de Vughtse kindervakantieweek organiseert, is dit een geweldige oplossing. Onze vrijwilligers kunnen door en de toekomst van de Jeugdweek is veilig!”

Feestje

Op zaterdag 25 mei bezegelden Jeugd Aktief, ProRail en de gemeente Vught de gemaakte afspraken in een convenant. Het behoud van de Jeugd Aktief Stek aan de Van Miertstraat ging gepaard met een feestelijke gebeurtenis met veel vrijwilligers: de opening van de inschrijving voor de Jeugdvakantieweek.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Vught