Jeugdoverlast

Ervaart u overlast van jongeren in uw buurt? Dan helpen wij u graag om deze overlast te stoppen. Samen met de politie, boa’s, jongerenwerkers, het Openbaar Ministerie, Bureau HALT en u als inwoner of ondernemer nemen we maatregelen om overlast door jongeren te verminderen. Hieronder leest u wat het jongerenwerk, de boa’s en politie doen en wat u zelf kunt ondernemen om jongerenoverlast te voorkomen of te stoppen.

Hangjongeren

Het hoort voor velen bij het opgroeien: als jongere een plekje in de wijk vinden en ‘rondhangen’ samen met vrienden en bekenden. Jongeren maken graag gebruik van de openbare ruimte en voorzieningen. Het zogenoemde ‘hangen’ mag, maar overlast veroorzaken natuurlijk niet.

Wat kunt u zelf doen?

Gelukkig zijn de meeste jongeren binnen de gemeente Vught goed aan te spreken. U kunt een groep jongeren die samenkomt en overlast veroorzaakt in het begin ook zelf proberen aan te spreken. Als u dit op een vriendelijke manier doet, dan heeft u al een belangrijke eerste stap gezet naar het voorkomen van overlast. Het samen in gesprek gaan en in verbinding staan met elkaar helpt. Over het algemeen draagt een positief contact met een groep jongeren bij aan een veilige, leefbare wijk voor iedereen en ontstaat hierdoor wederzijds respect. U mag jongeren uiteraard wijzen op de spelregels die gelden in de openbare ruimte en op het belang van rekening houden met elkaar houden. De meeste jongeren begrijpen dat goed.

Voelt u zich niet prettig bij het zelf aanspreken van jongeren? Of hebben uw positieve inspanningen geen effect en wordt de overlast te groot? Dan kunt u schakelen met de jongerenwerkers van Welzijn Vught via via 073-6565350. Waarschijnlijk kennen zij de jongeren al en kunnen zij het gesprek met de jongeren voeren. De jongerenwerkers zijn hiervoor opgeleid en hebben jarenlange ervaring. Soms is een simpel gesprek al voldoende om het gedrag van de jongeren bij te sturen en de overlast te stoppen.

Overlastprotocol

Mochten de bovenstaande acties niet tot het gewenste resultaat leiden, dan treedt het overlastprotocol in werking.

Bij het overlastprotocol maakt het jongerenwerk een objectieve analyse van de overlastsituatie en past daarbij hoor- en wederhoor toe (bij zowel de melder(s) als de jongeren). Aan de hand van de gemaakte analyse zet het jongerenwerk, in samenwerking met de gemeente en politie, een maattraject uit. Vaak is de meest succesvolle aanpak (ook op lange termijn) om jongeren en omwonenden onder leiding van professionals met elkaar in gesprek te laten gaan. Beide partijen hebben in dit gesprek de mogelijkheid om vanuit het eigen perspectief verhaal te doen. Op deze manier ontstaat er vaak alsnog wederzijds begrip over de situatie. 


De volgende stap is het maken van gezamenlijke afspraken tussen de partijen. Deze afspraken worden op papier gezet en de jongerenwerkers zien er op toe dat de gemaakte afspraken van beide kanten worden nageleefd. Soms helpt dit nog onvoldoende of is de overlast te groot. Dan zit er niks anders op dan over te stappen op handhaving. De boa’s en de politie nemen dan maatregelen en schrijven bijvoorbeeld boetes uit. Het liefst proberen we er samen uit te komen met de jongeren en de inwoners of ondernemers. We streven ernaar dat de inzet van politie en boa’s zo min mogelijk nodig is om jongerenoverlast te bedwingen.

Wat te doen bij overlast?

Gehighlighte tekst: Ervaart u overlast van jongeren op een bepaalde locatie of in uw omgeving? Bijvoorbeeld overlast van muziek, achtergelaten afval of verkeersonveilige situaties? Schakel dan met de jongerenwerkers van Welzijn Vught via 073-6565350 of maak een melding bij de boa’s via: boa@vught.nl.

Gehighlighte tekst: Is er sprake van overlast met mogelijke strafrechtelijke of criminele activiteiten? Belt dan direct de politie via 0900-8844. Alleen bij een acute onveilige situatie belt u 112.