Joop van den Meerendonk snelste lichtman in Vught e.o.

Publicatiedatum: 
23 nov 2021
Vrijdag 12 november bespreekt een nietsvermoedende Joop van den Meerendonk samen met zijn vrouw Marjo en Lilian van Dijk, specialist openbare verlichting Nobralux een opleverdocument. Om 11.00 uur gaat de winkelbel en loopt wethouder Toine van de Ven de winkel binnen. Waarom? Dat vroeg Joop zich ook af. Technisch adviesbureau Nobralux is verantwoordelijk voor het jaarlijkse beheer van de openbare verlichting in 50 gemeenten, waaronder ook Vught. Uit recent onderzoek van Nobralux blijkt dat Joop de best en snelst presterende onderhoudsaannemer is van deze 50 gemeenten.

Joop is al vele jaren, tot grote tevredenheid, werkzaam als onderhoudsaannemer voor de gemeente Vught. Hij heeft veel ervaring en kennis van de openbare verlichting in de gemeente Vught, maar ook op heel veel andere fronten. In de gemeente Vught worden, vooral dankzij Joop, de storingen binnen 2 dagen opgelost. Het gemiddelde van de groep van 50 gemeenten ligt op 6,53 dagen. De langste doorlooptijd is 13,87 dagen. Op landelijk niveau ligt de snelheid van oplossen van storingen op ongeveer 18 dagen. En dat verdient een groot dank je wel en een bloemetje. Zijn eerste reactie: ‘Ik doe gewoon mijn werk!’

Altijd de hort op

Joop is normaal gesproken niet ‘thuis’ te houden, maar dit keer zaten Marjo en Lilian in het complot. Joop: ‘Knap dat jullie dit voor elkaar hebben gekregen. Toen met de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding, ging dat toch iets anders. Van Marjo moest ik thuiskomen, maar dat wilde ik niet. Pas toen ze zei: de burgemeester komt eraan, ben ik vlug naar huis gegaan. Ik dacht, wat heb ik nu weer gedaan.’ Joop ontving zijn lintje ‘Lid in de Orde van Oranje-Nassau’ in 2021 vanwege zijn inzet als vrijwilliger bij verschillende verenigingen.

Genoeg te doen

Eind 2022 stoppen Joop en Marjo met hun familiebedrijf en verlaten zij het huis waar Joop geboren en getogen is. Ook stopt Joop dan als onderhoudsaannemer voor de gemeente Vught. Wat gaat hij daarna doen? Joop: ‘Ik heb nog genoeg te doen, stilzitten is niets voor mij. Ik ben o.a. gebouwenbeheerder van Scouting Vught Noord, ik beheer het kampeerterrein, ik verricht allerlei klusjes bij Jeugd Aktief en ik ga eindelijk, na 10 jaar, mijn boot opknappen.’ 

Twee mooie weetjes

Dit jaar bestaat de lampenwinkel 100 jaar. Vanwege corona geen groot feest, maar zeker wel noemenswaardig. Een ander mooi gegeven is dat op het Isabellaveld een straat genoemd is naar de opa van Joop. Tijdens de oorlog hebben de grootouders van Joop een Joodse baby van 10 dagen oud opgevangen. Nu vele jaren later, hebben Marjo en Joop nog steeds contact met deze Joodse man en zijn familie.