Maak kennis met onze collega's van de BOR

Publicatiedatum: 
26 sep 2018
Danny, 23 jaar, is op 1 september 2017 begonnen bij de gemeente Vught als medewerker BOR in het openbaar groen.

Allround medewerker

In 2015 behaalde Danny zijn BBL diploma Tuin, Park & Landschap niveau 3. “Tijdens mijn studie liep ik stage bij de grootste boomkwekerij van Nederland, bij een hoveniersbedrijf, bij een groot groen bedrijf en bij een kwekerij in Italië die gespecialiseerd is in Acers (ofwel esdoorn).” Als allrounder hoopte Danny na school gelijk een baan in zijn vakgebied te vinden. “Helaas lukte me dit niet. Crisistijd.” Maar niet getreurd. Danny zocht verder en vond werk in een andere branche. “Ik ben gaan werken bij een bedrijf in zwembaden en jacuzzi’s en had het daar goed naar mijn zin.”

Werk in eigen vakgebied

In 2017 hoorde Danny van een BOR collega dat de gemeente Vught een vacature in het openbaar groen had. “Werk in mijn eigen vakgebied. Die kans kon ik natuurlijk niet laten liggen. Ik solliciteerde en werd aangenomen.” Danny begint te lachen. “Hoewel mijn baas wel wat twijfels had…vanwege mijn jonge leeftijd.” Het tegendeel is nu bewezen. Vanaf 1 september 2018 heeft Danny een vast contract bij de gemeente Vught.

Van bladblazen tot ‘sjoefelen’

De werkdag van Danny begint in de zomerperiode (1 april-1 oktober) om 07.00 uur en in de winterperiode (1 oktober-1 april) om 08.00 uur. Hij werkt in een ploeg van drie man, meestal in wijk Noord. “Onze werkzaamheden variëren per dag en per seizoen. Heggen knippen, planten snoeien, bladblazen, ‘sjoefelen’ (schoffelen) en meldingen afhandelen.”, somt hij op. “Ook worden wij overdag ingezet als er bomen omgewaaid zijn.” Danny vertelt verder: “De herfst komt er weer aan. Dan gaan we bladeren opruimen en bladkorven plaatsen. En straks in de winter ruimen we weer meer bomen op.”

Een mooie en schone wijk

Danny voelt zich verantwoordelijk voor zijn wijk. “Ik weet hoe een wijk eruit moet zien en doe er dan ook alles aan om de wijk schoon en mooi te houden. Belangrijk hierbij is dat ik meldingen en klachten zo snel mogelijk afhandel. Maar,” zegt hij: ”ik kan niet overal tegelijk zijn. ” Danny kan zijn werkzaamheden zelf indelen. ‘Die vrijheid vind ik het leukste aan mijn werk. Het minst leuke aan mijn werk? Dat ik in sommige periodes dezelfde werkzaamheden moet doen.”

Kennis verbreden

Danny heeft het gezellig met zijn collega’s. “Ik leer elke dag bij,” zegt hij met een glimlach. “Ik ben de jongste van het stel en hoor dan ook vaak: doe eens wat rustiger aan.” Danny is leergierig en nieuwsgierig. “ Het snoeien van bomen of onderhoud van voetbalvelden. Ik vind het allemaal interessant en wil alles weten.” Toekomst? “Dan wil ik leiding gaan geven.”

Voetbal en auto’s

Danny woont in Schijndel. Hij is een groot fan van PSV en heeft al jaren een seizoenkaart. “In drie jaar tijd heb ik maar drie wedstrijden gemist.” zegt hij trots. Danny is zelf fanatiek voetballer bij W.E.C. (Wijbosch Eerde Combinatie), geeft training aan jongens onder de 17 jaar en is assistent grensrechter. Daarnaast is hij groot liefhebber van auto’ s, van de BMW.

Beeldvorming

Er zijn veel grappen over ambtenaren. Wat vind je daarvan? “Ik kan daar wel om lachen. Maar dat is niet de werkelijkheid.” Danny geeft aan dat sommige mensen, zoals zijn vrienden een verkeerd beeld hebben van mensen die bij de gemeente werken. “Dat vind ik niet leuk. Wij werken hard, wij steken onze handen uit de mouwen en zorgen ervoor dat onze wijk altijd mooi onderhouden is.”

Oproep aan hoveniers

“Wil jij werken in het openbaar groen? Kom dan werken bij de gemeente Vught. Ik heb er zeker geen spijt van!” aldus een enthousiaste Danny.