Maak kennis met onze medewerkers van de BOR

Publicatiedatum: 
24 mei 2019
De afdeling Beheer Openbare Ruimte (BOR) zorgt ervoor dat Vught mooi, veilig en schoon is en blijft. Maar wie zijn nu de mannen en vrouwen achter deze afdeling. Deze week: Richard Brouwers, eerste medewerker BOR

Begin 2018 stelde ik mijzelf de vraag: blijf ik bij mijn oude baas of ga ik ergens anders werken? Ik werkte toen 20 jaar bij een particulier groenbedrijf in de buiteninrichting. Bij dit kleinschalig bedrijf hield ik me bezig met het openbare groen en speelvoorzieningen. Uiteindelijk ging ik voor een nieuwe uitdaging.

We helpen elkaar

In november 2018 begon ik bij de gemeente Vught als eerste medewerker BOR. Ik coördineer, maak van tijd tot tijd een ontwerptekening bij reconstructies en begeleid medewerkers. Samen met drie vaste collega’s zorgen we voor het beheer van de openbare ruimte in het centrum. Daarnaast assisteren we de bode van het gemeente-en raadhuis met diverse klussen of festiviteiten. In de maand december helpen we mee met de opbouw van de ijsbaan en zorgen we voor de kerstverlichting in het winkelgebied. Een of twee keer per week zit ik samen met de andere eerste medewerkers om de weekplanning door te spreken. We bespreken onder andere de grote projecten en/of overlappende werkzaamheden en we kijken of we elkaar ergens kunnen helpen. Ik vind het werk erg leuk en alles is bespreekbaar. Regelmatig leg ik aan mijn collega’s uit waarom we dingen wel of niet doen. En dit kan, want er is een goede werksfeer.

Proactief handelen

Het centrum moet spic en span zijn en blijven. Daar doen wij als gemeente alles aan. Je weet op een gegeven moment waar en wanneer er iets moet gebeuren. De kwetsbare plekken in het groen zijn ondertussen bekend en het onderhoud passen we daar op aan. Duurzaamheid is de toekomst, ook hierin denken wij mee. Zo hebben de rododendrons, die in de Boxtelseweg stonden en gerooid zijn i.v.m. een reconstructie, een nieuwe plek gekregen in de Van Heurnlaan. Door proactief te handelen, blijf je zaken voor.

Zien en doen

Ik vind het belangrijk dat de bewoners zien dat er dingen gebeuren in hun wijk. Neem als voorbeeld de bewoners van de Leeuwensteinlaan. Deze straat ligt evenwijdig aan het prachtige Reeburgpark. De bewoners hebben inspraak gehad op de invulling van het groen in hun straat. Naar aanleiding daarvan hebben wij als gemeente ook de overkant van de straat meteen aangepakt. Door het snoeien van de hoge beplanting en diverse beplanting te vervangen met lagere, bloeiende soorten, kregen de bewoners weer het gevoel dat ze in een park wonen. Met enthousiaste reacties als gevolg. Als wij aan het werk zijn, worden bewoners vaak nieuwsgierig en komen zij naar ons toe. Ik heb dan ook regelmatig contact met hen.

Samen maken we Vught mooier

Wij krijgen maar weinig meldingen. Als we deze ontvangen, dan gaan deze meestal over het groenonderhoud of over grond of afval dat gedumpt is. Dit soort zaken proberen we dan ook direct op te pakken. We gaan in gesprek met de persoon die de melding heeft gedaan om tot een passende oplossing te komen. Dit doen we niet via de ‘digitale snelweg’. Ik wil aan alle bewoners vragen: schroom niet om zaken bij ons kenbaar te maken. Iemand die vraagt, kan namelijk geholpen worden. Dit vergroot de leefbaarheid binnen een mooie gemeente als Vught. Leefbaarheid voor iedereen. Samen maken we Vught mooier.