Monument

Bent u eigenaar van een (rijks)monument? Dan gelden andere eisen bij onderhoud en een verbouwing dan bij een niet-monumentaal pand. Voor vragen kunt u contact opnemen met de ambtenaar erfgoed.

Goed om te weten

Een bouwhistorisch onderzoek leert u veel over de geschiedenis van uw pand. Het kan u helpen een goed plan te maken. Kijk voor meer informatie op de website van de monumentenkennisbankexterne-link-icoon of de monumentenwachtexterne-link-icoon.

Uitleg monumenten

Rijksmonument

Een rijksmonument is helemaal beschermd, dus zowel de binnen- als de buitenkant. Ook latere aan- en uitbouwen zijn beschermd. Een aantal zaken, zoals beperkt onderhoud, kunt u vergunningsvrij aanpassen.

Beschermd dorpsgezicht

Een dorpsgezicht kan zowel beschermd zijn door het rijk, de provincie als door de gemeente. 

Een deel van het centrum van Vught is door de gemeente aangemerkt als beschermd dorpsgezicht. Voor een beschermd dorpsgezicht gelden aanvullende eisen. Vergunningsvrije aanpassingen zijn veelal mogelijk, mits het pand geen Rijks- of gemeentelijk monument is.

Gemeentelijk monument

Voor een gemeentelijk monument gelden bijna dezelfde eisen als voor een rijksmonument. Een aantal zaken aan een gemeentelijk monument kunt u vergunningsvrij aanpassen.