Nieuws over Oekraïne
Woensdag 30 maart
De Oekraïense vluchtelingen maken het in het algemeen goed bij Emmaus. Een aantal van hen heeft gekozen voor een andere plaats, maar de blijvers zijn blij met de rust, ruimte, vriendelijkheid en zorg die ze in het Bezinningscentrum vinden. De gemeente en Emmaus werken goed en in een prettige sfeer samen, om de Oekraïeners een veilige haven te bieden. Sommigen spreken al een aardig woordje Nederlands en maken snel contact. Veel van hen zijn opgelucht en dankbaar voor de hartelijke ontvangst en goede zorg die ze hier krijgen.
Refugeehelp
Refugeehelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. U vindt er in meerdere talen informatie over veel onderwerpen, waaronder gezondheidszorg, werk en onderwijs.
Het Rode Kruis
Het Rode Kruis heeft een informatielijn geopend. Deze werkt via WhatsApp. Je kunt via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal.R
Dinsdag 22 maart
Huisartsenzorg voor vluchtelingen uit Oekraïne
Hebt u Oekraïense vluchtelingen onderdak geboden? Ongetwijfeld hebben uw gasten en uzelf allerlei vragen. U kunt online al veel informatie vinden over scholing, gezondheidszorg en psychische zorg en er komt dagelijks meer bij. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg en de huisarts. Hoe zit dat eigenlijk?
Het ziet ernaar uit dat onze Oekraïense gasten langere tijd in Nederland zullen verblijven. Hebt u vluchtelingen in huis, dan is de kans groot dat zij vroeg of laat ook een beroep doen op medische zorg en/of medicijnen nodig hebben.
Uw huisarts
De huisartsen in Vught en Helvoirt hebben met elkaar afgesproken dat Oekraïense vluchtelingen naar de huisarts kunnen gaan van het gastgezin waar ze verblijven. Hebt u een vluchteling in huis die naar de dokter moet, dan kunt u dus bij uw eigen huisarts terecht. Neem zo mogelijk een tolk mee, tenzij uw gasten Engels spreken.
Wie betaalt de rekening van de dokter?
De huisarts brengt geen zorgkosten inrekening voor vluchtelingen uit Oekraïne die tijdelijk in ons land verblijven. Voor zorg uit het basispakket, inclusief medicijnen, worden de kosten voor deze groep vergoed. Ook geldt er geen eigen bijdrage.
Apotheek
Vluchtelingen uit Oekraïne kunnen voor medicatie uit het basispakket terecht bij iedere apotheek.
Tandarts
De rekening van de tandarts voor volwassenen wordt niet altijd vergoed. Alleen bijzondere, urgente mondzorg wordt vergoed.
Blijf op de hoogte
Veel informatie kan veranderen. Blijf op de hoogte en kijk geregeld op www.refugeehelp.com.
Vrijdag 18 maart
De Vughtse huisartsen hebben afgesproken dat Oekraïense vluchtelingen, die bij een Vughts gastgezin wonen, naar de huisarts van het gastgezin mogen gaan.
Donderdag 17 maart
Het katholieke Emmaus wil 100 Oekraïense vluchtelingen gaan opvangen. Lees hier het hele persbericht van bezinningscentrum Emmaus in Helvoirt. Emmaus wil hiermee bijdragen aan de grote nood en het gebrek aan geschikte opvangplaatsen. Gedurende zes maanden reserveert Emmaus een van haar drie vleugels exclusief voor noodopvang. De gemeente is zeer dankbaar voor dit mooie aanbod. Wanneer de eerste vluchtelingen in het Emmaus aankomen is nog niet bekend.
De Vughtse inwoners die Oekraïense vluchtelingen onderdak bieden, willen wij graag helpen. Dat begint met een goede registratie van de gasten. Zo kunnen we iedereen de juiste informatie geven. U kunt het online formulier invullen Na de registratie ontvangen u en uw Oekraïense huisgenoten een uitnodiging voor een bezoek aan het gemeentekantoor. Samen met een tolk zorgen we ervoor dat we de indentiteit vaststellen en registreren we die in Basisregistratie Persoonsgegevens. Zo kunnen we de juiste antwoorden geven en hulp bieden waar dat nodig is, dagbesteding, werk, onderwijs en financiële steun.
Vrijdag 11 maart
Veel informatie vindt u op nederlandvoorvluchtelingen.nl. Vrijwilligers van het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk zijn al op vele opvanglocaties actief. Ook komt er een hulplijn (ook via whatsapp) voor anderstaligen.
Het Rijk werkt aan een regeling verstrekkingen van onder andere leefgeld, onderdak.
Momenteel mogen Oekraïners niet werken zonder tewerkstellingsvergunning. Er wordt aan gewerkt om deze belemmering weg te halen. Dat duurt enkele weken.
Woensdag 9 maart
De afgelopen dagen hebben veel inwoners, instellingen en organisaties zich bij ons gemeld om woonruimte aan te bieden, goederen in te zamelen, opvang te regelen of andere activiteiten op touw te zetten. Het medeleven met de Oekraïners en de bereidheid om te helpen zijn groot en hartverwarmend. We zijn dan ook erg blij met al uw aandacht en inspanningen en we gaan ongetwijfeld een beroep op u doen.
Wat doen we nu?
We zijn heel druk bezig om de opvang en de zorg die daarbij hoort te organiseren. We brengen de vragen en aanbiedingen in kaart, we zijn in overleg met hulpverleners en deskundigen. Verder treffen we maatregelen om ook na de eerste opvang inwoners en instanties bij te kunnen staan met zorg, ondersteuning, tips en antwoorden op de vragen in de vervolgfase.
Kortom, we werken aan een goede infrastructuur met duidelijke communicatielijnen van waaruit we samen met u, deze moeilijke, maar mooie taak kunnen volbrengen.
Uw aanbod, vraag of reactie
We doen ons uiterste best om snel te opereren. Hebt u er alstublieft begrip voor dat het korte tijd kan duren voordat we uw e-mail, telefoontje of brief kunnen beantwoorden. Onze waardering is er niet minder om. Raadpleeg geregeld deze nieuwspagina voor de stand van zaken. Hartelijk dank voor uw fantastische hulp en medewerking!