Nieuws over Oekraïne

Dinsdag 25 juli 2023

Meer opvangplekken voor Oekraïners bij Bezinningscentrum Emmaus, Reinier van Arkel

De oorlog in Oekraïne leidt tot een grote instroom van Oekraïnse vluchtelingen in ons land. De gemeenten van de Veiligheidsregio Brabant Noord hebben afspraken gemaakt over de opvang. Aanvullend op de huidige opvangcapaciteit bij Huize Bergen, Landgoed Bleijendijk en Bezinningscentrum Emmaus (waar extra ruimte komt voor Oekraïners, totaal 200 opvangplekken in december 2023), komt er eind juli 2023 een opvanglocatie op Zorgpark Voorburg voor maximaal 120 Oekraïners.

De gemeente Vught komt met 340 opvangplekken voor Oekraïnse vluchtelingen (inclusief de plekken bij Landgoed Bleijendijk en Huize Bergen) ruim boven de gemeentelijke taakstelling van 174 uit.

Refugeehelpexterne-link-icoon is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten. U vindt er in meerdere talen informatie over veel onderwerpen, waaronder gezondheidszorg, werk en onderwijs.

Het Rode Kruisexterne-link-icoon heeft een informatielijn geopend. Deze werkt via WhatsApp. Je kunt via WhatsApp een (voice-)bericht sturen naar +31 6 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met je opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal.

Veel informatie vindt u op nederlandvoorvluchtelingen.nlexterne-link-icoon. Vrijwilligers van het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk zijn al op vele opvanglocaties actief.