Ondermijning: wat is dat?
Je hebt het misschien wel eens gehoord: ondermijning. Maar wat is het precies? Ondermijning is lastig te omschrijven omdat het door veel verschillende soorten misdaad komt. Hierbij vervagen de grenzen tussen de ‘normale’ maatschappij (bovenwereld) en de criminele wereld (onderwereld). Criminelen starten bedrijven, vragen vergunningen aan en kopen panden. Hiervoor hebben ze mensen in de ‘bovenwereld’ nodig zoals makelaars, autoverhuurbedrijven, administratiekantoren en notarissen.
Ondermijning heeft een grote impact op de maatschappij. De veiligheid en leefbaarheid van onze buurten gaat achteruit, de integriteit van de lokale overheid wordt bedreigd en het milieu wordt beschadigd door drugsafval. Dit gebeurt helaas ook in de gemeente Vught. Soms gebeurt het recht onder onze neus, zonder dat we het doorhebben.
Hoe herken je ondermijning?
Hoe kun je ondermijning herkennen? Je kunt het pas opmerken als je weet waar je op moet letten. Dat kunnen soms kleine dingen zijn. Signalen op zichzelf hoeven niets te betekenen, maar veel signalen samen kunnen tot iets groters leiden. Voorbeelden van signalen van ondermijning zijn:
- Weinig of geen bedrijvigheid en/of klanten bij een bedrijf (of afwijkende openingstijden, geen website);
- Een pand of perceel dat er afgesloten uitziet (rolluiken, afgeplakte ramen, hekwerken, etc.);
- Aanloop op vreemde tijdstippen en/of korte bezoeken van mensen of voertuigen.
Als je een signaal vermoedt of ziet, is het belangrijk om dit te melden. Eén melding kan net de doorslag geven voor de gemeente en politie om een kijkje te nemen. Soms is het ook een onderbuikgevoel – het gevoel dat er iets niet klopt. Je kunt het niet altijd specifiek zien, maar je gevoel zegt dat het niet goed is. Ook dit is belangrijk om te melden.
Hoe kun je helpen?
Help mee om de gemeente veiliger te maken! Meld een verdachte situatie bij de politie via 0900-8844 of via de website vught.nl/melden-bij-de-gemeente of via de BuitenBeter App. Vermeld hierbij de tijd en locatie, zodat er effectief actie kan worden ondernomen. Als je het kenteken van een auto kunt zien, noteer dit en geef het door bij de melding. Wil je anoniem blijven? Doe een anonieme melding via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl). De politie en gemeente pakken deze meldingen samen op.
Wat doet de gemeente?
Als je een melding bij de gemeente doet (wijkboa) of bij MMA, wordt deze melding onderzocht. Dit doen we samen met onze veiligheidspartners, zoals de politie, justitie en andere ketenpartners. Afhankelijk van de uitkomsten worden vervolgstappen bepaald, zoals het uitvoeren van een controle of het starten van een onderzoek.
Kijk voor meer informatie en signalen over ondermijning op de pagina over ondermijning.