Onze BOR medewerker André van Dal

Publicatiedatum: 
29 aug 2018
Zit u op een bankje, zet u uw fiets vast aan een nietje, staan er dranghekken bij een straatfeest of wordt u omgeleid door een verkeersbord? Dan denkt u, na het lezen van dit verhaal, voortaan aan een man: André van Dal.

Buitenmens

De 54 jarige André van Dal uit Berkel-Enschot is een trotse vader van twee dochters en een zoon. Hij werkt sinds 2004 bij de BOR. Voordat André bij de gemeente kwam werken, werkte hij 18 jaar bij een hoveniersbedrijf en daarna vier jaar in de wegenbouw. “Ik ben een echt buitenmens,” beaamt André. “Als mijn gezondheid het toelaat, blijf ik dit werk bij de BOR nog lang doen!”

Organiseren en prioriteiten stellen

Voordat André op pad gaat, kijkt hij op zijn iPad. Hierop staan zijn de opdrachten en de meldingen van die dag voor Vught en Cromvoirt. “Mijn dag is nooit hetzelfde. Ik plan mijn werkdag zelf in. Goed organiseren en prioriteiten stellen is hierbij erg belangrijk. Daarnaast ben ik creatief en handig. Het moet al gek zijn als ik iets niet kan maken.” André krijgt een opdracht en voert deze uit. “Soms gaat het weleens mis. Dan ontvang ik de melding te laat.” Ook heeft André af en toe te maken met geïrriteerde bewoners die het niet eens zijn met een opdracht die hij uitvoert. “Ik blijf rustig en ga geen discussie aan. Ik stop met de opdracht, ga weg en geef het door aan mijn leidinggevende.”

Alleen maar nooit alleen

André werkt alleen, maar is eigenlijk nooit alleen. “In het begin miste ik wel een collega. Maar nu ben ik eraan gewend. Als ik aan het werk ben, is er altijd wel iemand die een praatje met me maakt, die vragen stelt of mij uitnodigt voor een kop koffie of een frisje. Wat ik natuurlijk niet afsla.” André wordt tijdens zijn werk vaak herkend op straat. “Ik voel me bijna een bekende Nederlander in de gemeente Vught.”, zegt hij lachend.

Afwisselend en veelzijdig

De werkzaamheden van André zijn afwisselend en veelzijdig. Hij hangt verkeersborden op en haalt ze er weer af, plaatst hardhoutenpalen en legt invalideparkeerplaatsen en snelheidsmeters aan. “En nog veel meer.”, glimlacht André. “Alles wat u ziet in Vught en Cromvoirt, van nietjes tot bankjes, van prullenbakken tot de bloembakken aan de lantaarnpalen heb ik geplaatst! Hoeveel? Geen idee…maar wel heel veel.”

Dodenherdenking

Maar dat is nog niet alles. André haalt fietsen op die een lange tijd ergens staan of geeft advies bij het plaatsen van nieuwe speeltoestellen. Maar ook voor het repareren van speeltoestellen wordt André gevraagd. “Gelukkig geven steeds meer bewoners bij de melding zijn of haar telefoonnummer door. En dat is wel zo handig. Als ik een vraag heb over een melding, kan ik de bewoner bellen en gelijk actie ondernemen.” Ook met de dodenherdenking is André van 08.00 tot 22.00 uur in de weer. “Ik doe dit al 10 jaar met veel plezier. Ik plaats in de ochtend dranghekken, borden en een tijdelijke fietsenstalling en leid bij het station alles in goede banen. En na de herdenking ruim ik alles weer op.”

Positief in het leven

André staat positief in het leven. “Bij mij is het glas altijd halfvol.” In zijn vrije tijd wandelt en fietst hij graag met zijn vrouw. André geniet van zijn kinderen en doet veel vrijwilligerswerk. “In Berkel-Enschot ben ik verkeersregelaar bij de avondvierdaagse en bij de ‘Dikke Banden Race’. Of ik al een Koninklijk lintje heb ontvangen? Nee, nog niet…maar dat hoeft ook niet.”, aldus een bescheiden André. “Ik doe het omdat ik het leuk vind!“