Onze jeugdagent Edith Vermelis

Publicatiedatum: 
18 jul 2018

De Tilburgse Edith werkt 14 jaar bij de politie. Zij werkte voor een groot deel als agente op straat en werkte daarnaast op verschillende rechercheafdelingen. Vanaf 2011 is Edith jeugdagent.

Goede leerschool

Als jeugdagent is het belangrijk dat je gemakkelijk contact maakt en een luisterend oor biedt. “En daar ligt mijn kracht.”, zegt Edith stellig. “Voordat ik bij de politie kwam, was ik reisleidster in het buitenland. Daar heb ik veel meegemaakt én veel geleerd.” In 2011 zocht gemeente Vught een jeugdagent. “Mijn toenmalige teamchef dacht gelijk aan mij. Ik zei ja op de nieuwe uitdaging en ben in Vught gaan werken.”

Goed gesprek

“Jongeren mogen mij altijd aanspreken. Kan ik een jongere niet verder helpen dan verwijs ik hem of haar door naar een van onze partners. Ook u, als bewoner, kan iets betekenen voor de jeugd. Maak eens een praatje met elkaar!” En wanneer kunt u dat beter doen dan nu: mooi weer en veel jeugd op straat. “En daar ben ik blij mee”, vindt Edith, “ want spelende kinderen op straat, dat is van alle tijden.”

Onderste uit de kan

Jeugdagenten maken veel mee: leuke, mooie en verdrietige gebeurtenissen. Dit geldt ook voor Edith. “Sommige zaken maken diepe indruk op me, zeker wanneer er kwetsbare minderjarigen bij betrokken zijn. Vooral vechtscheidingen maken me boos.” Edith probeert in haar zaken, waarbij kinderen betrokken zijn, altijd het onderste uit de kan te halen. Maar ook ouders hebben hier hun plicht in. “Zorg als ouder ervoor dat u uw zaken goed op orde hebt. Kijk kritisch naar elkaar en naar uzelf. Een kind mag nooit een stok zijn om mee te slaan.”

Ga bewust om met internet!

Ondanks de vele voorlichting, plaatst de jeugd nog steeds op een argeloze manier dingen op internet. “En dat is niet zo slim. Want eenmaal op internet is altijd op internet.”, waarschuwt Edith. “Heb je toch iets geplaatst wat achteraf gezien niet zo handig was? Of posten andere mensen dingen van of over jou op internet? Maak het dan bespreekbaar bij je ouders, op school of bij een van de jeugdagenten. Door snelle interventie kunnen we misschien voorkomen dat zaken gedeeld worden.”

Geen werkdag hetzelfde

“Mijn werkdag begint altijd met een dienstoverdracht door mijn collega’s, gevolgd door een teambriefing met aandachtspunten vanuit het werkgebied. Maar wat daarna komt, dat weet niemand. De ene keer is het hectisch en ren en vlieg ik. Op andere dagen is het rustiger en ga ik de wijk in.” Tussen de meldingen door inventariseert Edith welke onderzoeken er voor hun wijkteam binnengekomen zijn. En rond zij deze onderzoeken zo snel mogelijk af.

Overige taken

Edith, 37 jaar oud is bereikbaar via Edith.Vermelis@politie.nl.. Zij verricht naast het jeugdagentschap ook andere taken. “Ik draai mee in de noodhulp en ben actief als horeca coördinator en internetrechercheur. Daarnaast coördineer ik alle lopende onderzoeken binnen het wijkteam.”