Onze jeugdagent Thom van der Heijden

Publicatiedatum: 
11 jul 2018

Thom, 25 jaar, werkt sinds 2012 bij de politie in Vught–Haaren. Hij komt oorspronkelijk uit Berkel-Enschot en is eind vorig jaar verhuisd naar Oisterwijk.

Gelijkwaardigheid

“In mijn vak draait het om een probleem zien, het probleem filteren en de juiste hulp zoeken.” Thom stelt zichzelf gelijkwaardig op en praat met de jongeren. Niet alleen na een melding, maar ook gewoon om te vragen hoe het gaat. “Direct als politieagent corrigerend optreden, dat werkt volgens mij niet. En daarbij leg ik gemakkelijk contact vanwege mijn jonge leeftijd”, glimlacht Thom.

Vroeg signaleren belangrijk

Tijdig signaleren is belangrijk om problemen in de toekomst te voorkomen. “Dat is een van de mooie dingen van mijn vak. Ik help jongeren in een vroeg stadium met hun vragen. Neem nou de toegewezen hangplekken in Vught.”, vertelt Thom. “De jongeren waren hier niet blij mee. Samen met een jongerenwerker heb ik met ze gepraat en naar hun geluisterd. Met als positief resultaat: goedkeuring van gemeente Vught om de hangplekken op te gaan knappen en daardoor straks minder overlast voor de bewoners.”

Hulp heeft effect

Jeugdagenten maken veel mee: leuke, mooie en verdrietige gebeurtenissen. Thom vertelt over een casus pesten op een middelbare school. Een voorbeeld van een relatieve kleine zaak met een mooie bevestiging dat hulp van jeugdagenten effect heeft. “De situatie dreigde te escaleren. Ik werd, als jeugdagent, door de school en de ouders van het desbetreffende gepeste kind ingeschakeld. In deze zaak voerde ik onder andere gesprekken. Ik heb mijn best gedaan, maar het is altijd afwachten of de verrichtingen positief effect hebben. Een terugkoppeling is daarbij nooit vanzelfsprekend. Maar deze kreeg ik wel.” Met trots vertelt hij verder: “ Tijdens een van mijn diensten kwam ik het eerder genoemde gepeste kind tegen. Ze kwam op me aflopen en zei: ‘ Hé, u bent die politieagent die mij heeft geholpen. Door u word ik niet meer gepest."

Waan van de dag

“Mijn werkdag is nooit hetzelfde. Elke dag gebeurt er weer iets anders.” Thom heeft besprekingen met de gemeente, jongerenwerk, Halt en de schoolgemeenschap. Verder behandelt hij zaken die te maken hebben met incidenten met jeugdige verdachten. Het vak jeugdagent op zich is geen fulltime baan. “Ik werk naast het jeugdagentschap in de wijkzorg voor de gemeente Vught en Haaren en neem tijdens mijn dienst de 112 oproepen waar. Daarnaast ben ik lid van de mobiele eenheid en zet ik me in bij voetbalwedstrijden en grootschalige demonstraties.”

Openheid en toekomstperspectief

Thom vindt openheid en het hebben van een toekomstperspectief belangrijk. “Vertel wat je bezighoudt! Het maakt niet uit aan wie, je ouders, vrienden of aan een andere vertrouwenspersoon. Maar doe het!”, benadrukt Thom. “ Ben ook bewust van de keuzes die je maakt. Want deze kunnen positieve of negatieve invloed hebben op jouw toekomst.”

Volg Thom via Jeugdagent_Thom @Instagram. Hij is te bereiken via de jongerenwerker in Vught en Haaren of via de wijkagent. Zijn gegevens zijn ook bekend bij de gemeenten.