Onze wijkagent Brenda van Middelkoop

Publicatiedatum: 
16 mei 2018

Brenda, 34 jaar, woont in ’s-Hertogenbosch. Zij werkt sinds 2009 bij de politie. Haar neventaken waren toen de aanpak van hennepkwekerijen en de problematiek rondom verwarde personen. Ook was zij contactpersoon voor vermiste personen. Tijdens haar opleiding politiekundige bachelor werkte zij al in Vught. En nu weer, als wijkagent.

Samenwerken

Brenda heeft bewust gekozen voor het vak wijkagent. Zij wil actief bezig zijn in de wijk én een aanspreekpunt zijn voor burgers en partners. De samenwerking met alle partijen is goed. “Als ik in de wijk ben, maak ik een praatje met iedereen. Ik krijg veel informatie. Leuke maar ook minder leuke verhalen. Maar voor mij heel belangrijk. Want wil je problemen aanpakken in de wijk? Dan heb je elkaars hulp hard nodig. Je moet samenwerken!”
 

Geen dag hetzelfde

Bewoners kloppen bij de politie aan als zij iets op strafrechtelijk gebied te melden hebben. “In de fase daarvoor hebben wij de bewoners al gesproken.”, geeft Brenda aan. “Er speelt dan vaak een, langdurig, probleem of er zijn bepaalde zorgen. Maar het kan ook zijn dat de bewoners alleen informatie willen delen.” Brenda bezoekt burgers thuis of op een locatie. Soms alleen, soms met een collega, afhankelijk van de situatie. “Als er een hennepkwekerij in de wijk aanwezig is, dan organiseer ik samen met collega’s een actie. Is er iemand vermist of er zijn problemen met een verward persoon dan zet ik daar ook al het nodige voor in. Mijn werkdag is eigenlijk nooit hetzelfde. Het loopt altijd anders dan gepland. Maar dat vind ik juist het mooie aan mijn werk.”

Toegankelijk

In gemeente Vught zijn buurtbewoners toegankelijk en positief gestemd over de politie. Zij helpen iemand in nood, bieden een helpende hand bij een ongeval of geven tips om iemand op te sporen. “Daar ben ik heel trots op”, zegt Brenda. “Maar ik maak me ook zorgen. Er worden steeds meer buurtconflicten gemeld. Het lijkt erop dat mensen een korter lontje krijgen en eerder naar de politie stappen.” Bij een buurtconflict schakelt de politie buurtbemiddeling van de gemeente in.

Communicatie

De Vughtse politie maakt gebruik van social media. Hierdoor krijgen bewoners een idee waar de politie zich mee bezig houdt. “Volgens mij is iedereen goed op de hoogte.”, lacht Brenda. “Maar weet u niet precies waar u met uw probleem terecht kan? Laat ons dat weten. Wij verwijzen u dan door naar de juiste partner.” Verdachte situatie kunt u melden via 0900-8844 of via vught.meierij@politie.nl.  

Kop koffie

“Ik drink graag koffie, vooral in de ochtend. Ziet u mij in uw wijk? Een aanbod voor een kopje koffie sla ik niet af!”