Onze wijkagent Jacqueline Matse

Publicatiedatum: 
26 feb 2018
Met vijf wijkagenten is de Vughtse politiemacht op sterkte. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Jarenlang maakte burgemeester Van de Mortel zich sterk voor de bezetting waar de gemeente recht op heeft. Met succes. Het ‘team Vught’ bestaat uit Marcel de Rouw, Jacqueline Matse, Brenda van Middelkoop, Boy Pufkus en Pim Vos. Zij zijn het Vughtse ‘blauw’ op straat. Tijd voor een persoonlijke kennismaking. Deze week: Jacqueline Matse.

Jacqueline Matse, 49 jaar, begon in 1988 bij de Haagse politie. Vanwege de liefde is zij zeven jaar later naar Brabant gekomen. “Ik heb mijn Brabantse echtgenoot ontmoet in Den Haag. Hij heeft mij meegenomen naar het Brabantse land. Nu woon ik hier al 22 jaar en met veel plezier”, aldus een glimlachende Jacqueline.

Waarom het ‘vak’ wijkagent?

Jacqueline heeft binnen de politie verschillende functies uitgeoefend. Ze werkte in de noodhulp bij de Mobiele Eenheid en bij de teamrecherche. “Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. In 2010 kwam de functie van Wijkagent in Vught vrij en ik heb direct gesolliciteerd. Alle aspecten van het politiewerk komen samen in die mooie functie van wijkagent. Vooral mensen helpen geeft mij heel veel voldoening. Al kun je soms ook alleen maar een luisterend oor bieden.”

Zeggen wat je doet en doen wat je zegt

“Daar sta ik voor.” Jacqueline zegt het met volle overtuiging. “Eerlijkheid is erg belangrijk, maar ook de samenwerking met netwerkpartners zoals de gemeente Vught, Welzijn Vught, de wijk-ggd'ers, buurtpreventieteam en BOA's. Als wijkagent ben ik betrokken bij alles wat er in mijn wijk gebeurt. Ik bezoek de plekken die aandacht verdienen en doe buurtonderzoeken. Ook verricht ik de nazorg aan slachtoffers van ernstige misdrijven. Verder sta ik in nauw contact met de inwoners van de wijk. Voor hen ben ik het eerste aanspreekpunt namens de politie. Voor zaken die de politie niet (alleen) op kan lossen, probeer ik de inwoners te helpen door ze goed en duidelijk door te verwijzen naar de instantie of persoon die hen verder kan helpen.”

Inspelen op de waan van de dag

Jacqueline heeft het naar haar zin in Vught. “Zeker”, beaamt ze volmondig. “Vught is een heel dynamische gemeente met veel diversiteit en bijzondere voorzieningen. Die diversiteit vertaalt zich ook naar het politiewerk”, legt de wijkagent uit. “Ik weet nooit hoe mijn werkdag verloopt. Soms is er veel drukte, bijvoorbeeld vanwege een melding van een inbraak of een ernstig ongeval. Maar we hebben ook rustige werkdagen. Dan delen de collega’s actuele informatie en bespreken we met het wijkteam Vught de plannen van de dag. Ook bezoek ik regelmatig de netwerkpartners om zaken te bespreken. Als wijkagent werk ik ook in de nachtdienst. Je moet erg flexibel zijn, maar dat maakt het voor mij juist aantrekkelijk: het inspelen op de waan van de dag.”

Welzijn van de burger

“Het contact tussen de politie en netwerkpartners is erg goed. We weten elkaar gemakkelijk en snel te vinden. We trekken samen op in probleemsituaties en voelen een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het welzijn van de burger staat daarbij voor ons altijd voorop. Dit geldt ook voor de samenwerking met een groep politieagenten binnen het team Vught en Haaren. Zij hebben voor Vught en Haaren gekozen en hebben een grote binding met en kennis van dit gebied. Dat draagt bij aan een heel goede samenwerking.”

Extra ogen en oren

Net als Marcel de Rouw, heeft ook Jacqueline tips voor bewoners om hun woonomgeving veiliger te maken: “zorg voor sociale controle. Gaat u met vakantie? Geef dit dan door aan de buren. Of gebruik een buurt-WhatsApp voor het doorgeven van verdachte situaties in de buurt. Maar”, benadrukt Jacqueline, “bel eerst 112 voordat u gaat appen. Verder is het altijd goed om buiten om je heen te kijken, bijvoorbeeld als u even de hond uitlaat. De politie is blij met extra ogen en oren in de wijk.”

Contact en informatie

Veel Vughtse inwoners zijn erg betrokken bij hun gemeente en omgeving. Jacqueline merkt dat ook: “de meldingsbereidheid van de inwoners van Vught is hoog. Dat is prettig omdat we als politie liever een paar keer voor niets komen dan een keer te laat. Bel bij een verdachte situatie altijd 112. Is er niet acuut politie nodig of wilt u een afspraak maken, bel dan 0900-8844. Daarnaast heeft wijkteam Vught een algemeen mailadres: vught.meierij@politie.nl. En neemt u ook eens een kijkje op www.politie.nl. Hier vindt u bijvoorbeeld ook tips om woninginbraak te voorkomen.”

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Marc Bolsius