Onze wijkagent Marcel de Rouw

Publicatiedatum: 
6 feb 2018
Met vijf wijkagenten is de Vughtse politiemacht op sterkte. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Jarenlang maakte burgemeester Van de Mortel zich sterk voor de bezetting waar de gemeente recht op heeft. Met succes. Het ‘team Vught’ bestaat uit Marcel de Rouw, Jacqueline Matse, Brenda van Middelkoop, Boy Pufkus en Pim Vos. Zij zijn het Vughtse ‘blauw’ op straat. Tijd voor een persoonlijke kennismaking. Deze week: Marcel de Rouw.

Marcel de Rouw (50) is de wijkagent met de langste staat van Vughtse dienst. 28 jaar werkt hij al in de gemeente waar hij geboren en getogen is. Hij kent de gemeente en de gemeente kent hem. Voor Marcel is het politievak zoiets als een roeping. Nooit wilde hij iets anders dan bij de ‘politie’. Zijn droom kwam uit. In Vught.

“Als kind wilde ik al politieagent worden”, bevestigt de vriendelijke Marcel. Hij oogt ontspannen en straalt rust en gezag uit. Welwillend gezag, zeg maar, die hem een eigen, sympathieke autoriteit verleent. Over zijn mooie, maar moeilijke baan spreekt hij kalm en weloverwogen. En – ook na 28 jaar – nog steeds enthousiast.

'Kennen en gekend worden'

“Als agent kun je iets betekenen voor je omgeving”, legt Marcel uit. “Dat heeft me altijd erg aangesproken”. Jarenlang was hij als jeugdagent actief. In 2005 werd hij wijkagent. Al die tijd werkte hij in Vught. Dat ziet Marcel als een plus: “lokale kennis is een pré voor een wijkagent. Het kennen én gekend worden, vind ik belangrijk. Het helpt je om je werk goed te doen”.

Inspecteur de Rouw

Marcel is niet alleen wijkagent. Sinds vorig jaar is hij operationeel expert voor de wijkzorg en bevorderd tot inspecteur. “Ik hoor nu bij de teamleiding en ik ben verantwoordelijk voor de wijkzorg in Vught. Die zorg verlenen we samen. Daar zit een bevlogen wijkteam achter met wijkagenten en andere collega’s. Die volgen niet alleen allerlei meldingen op, maar zetten zich enthousiast in voor veel divers politiewerk”.

Samenwerken

Samenwerking is er ook op andere gebieden. “We werken met veel partners”, aldus de wijkagent. “Daartoe behoren de gemeente en het Openbaar Ministerie, maar ook de zorginstellingen, onze wijk GGD-ers, Woonwijze, Welzijn Vught, het Maurick College en de Penitentiaire Inrichting. Ook het contact met de burgemeester is erg goed. We weten elkaar snel en goed te vinden, ook buiten de formele lijnen om. Daarnaast spelen de inwoners bij het samenwerken aan veiligheid een grote rol. Zij zijn de oren en ogen in de wijk”.

De Vughtse Gemeenschap

In zijn dagelijkse routine deelt Marcel informatie met zijn collega’s en verdeelt hij het werk. Hij zet dingen in werking en overlegt met zijn partners over de meer complexe of urgente zaken. Over de Vughtse gemeenschap is hij enthousiast: “Vught is een fijne gemeenschap. Er is volop diversiteit in de wijken en aan instellingen en dat maakt het werk afwisselend en interessant”.

Tips en Trics

Gaat het erover wat inwoners zelf kunnen doen om hun wijk veilig te houden, dan draait het om contact met elkaar en oplettendheid. “Weet wat er speelt in je straat en wijk en bel bij verdachte situaties de politie. Dat kan tegenwoordig via het noodnummer 112. Gaat het om andere, minder urgente dingen die met de veiligheid in de wijk te maken hebben, dan zijn we bereikbaar via het reguliere nummer 0900-8844. En via de e-mail: vught.meierij@politie.nl”.

Twitteraar de Rouw

Tenslotte is Marcel ook als twitteraar behoorlijk actief. “Ik heb iets van 5.740 volgers en dat is in de top 100 van Nederlandse wijkagenten goed voor een achtste plaats. Mijn twitteraccount is: @WijkAg_Vught_MR.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Marc Bolsius