Op vakantie? Avondje uit? Laat uw woning veilig achter

21 juli 2023
Algemeen

Met eenvoudige maatregelen maakt u het inbrekers al een stuk moeilijker om toegang tot uw woning te krijgen. We geven u een aantal tips.

Gaat u op vakantie, een dagje weg of een gezellig avondje uit? Verklein de kans op een inbraak als u weg bent. Maak het inbrekers moeilijk met de onderstaande tips om uw woning beter te beveiligen.

Inbrekers nemen geen vakantie. Zeker niet in de zomermaanden als veel inwoners op vakantie zijn of hun ramen en deuren op een kier laten tegen de warmte.

Wist u dat inbrekers niet alleen inbreken bij woningen waar veel te halen valt, maar vooral waar het makkelijk is om binnen te komen? Gelegenheid maakt de dief! Vaak kunt u het de inbrekers met enkele eenvoudige maatregelen al behoorlijk moeilijk maken.

Enkele tips: 

 • Of u nu gaat sporten, een snelle boodschap doet of lang op vakantie bent: sluit alle deuren altijd af. Een inbreker heeft minder dan drie minuten nodig om een slecht beveiligde deur te openen. Trek de deur dus niet alleen goed achter u dicht, maar draai hem ook op slot.
 • Sluit ook uw ramen allemaal af, ook op de hogere etages. Neem eventueel extra maatregelen rondom draai/kiepramen.
 • Laat de radio of TV aan als u even weggaat. Dat geeft inbrekers het idee dat er nog iemand in huis is.
 • Leg kostbare spullen, zoals autosleutels, laptops, telefoons, tablets en sieraden, uit het zicht. Dit zijn zaken waar inbrekers naar op zoek zijn.
 • Zorg voor verlichting in en rondom uw huis, bijvoorbeeld (automatische) tuinlampen. Laat ook lampen aan als u weggaat. Gebruik eventueel een geschikte tijdschakelaar. Dan lijkt het alsof er iemand thuis is.
 • Geeft iemand de planten water tijdens uw afwezigheid? Vraag hem of haar dan ook om de lampen aan te laten en de post te verzamelen! Opgestapelde post bij de brievenbus is voor inbrekers een belangrijk signaal dat er niemand thuis is.
 • Maak goede afspraken met de buren. Let op elkaar. Vraag de buren af en toe de auto op uw oprit te parkeren en de gordijnen nu en dan te openen en sluiten. Het wekt allemaal de indruk van een bewoond huis.
 • Zorg dat uw afvalcontainers binnen of vast staan. Inbrekers gebruiken deze om op het dak of bij een raam op de eerste etage te komen.
 • Monteer anti-inbraak strips en dievenklauwen. Inbrekers kunnen soms met alleen een bankpasje al een deur openen. Anti-inbraak strips maken dit moeilijker. Dievenklauwen doen dit voor ramen.
 • Installeer eventueel een alarm en/of beveiligingscamera’s. Als inbrekers zien dat ze gefilmd worden, maken ze dat ze wegkomen. Ook een deurbel met camera werkt goed.
 • Kijk of uw slot een SKG keurmerk heeft. Zo weet u dat het slot getest is op sterkte en duurzaamheid.
 • Zet geen bericht op social media dat u op vakantie gaat (post foto’s bij voorkeur achteraf) en vermijd kiekjes van waardevolle goederen. Inbrekers volgen de social media ook.  
 • Doe altijd aangifte van een woninginbraak of een poging daartoe.

Doet zich een verdachte situatie voor in uw wijk? Bel dan altijd 112. U kent uw buurt het beste, dus als u het niet vertrouwt, is dat met een reden. De politie en boa’s houden in deze periode ook een extra oogje in het zeil! Hartelijk dank voor uw medewerking.