Open Monumentendag zondag 9 september

Publicatiedatum: 
31 aug 2018
In het centrum van Vught zijn ook een aantal monumenten te bezichtigen tijdens Open Monumentendag. Zoals het Gripshuis en Gogelhuis aan het Marktveld en ook het Geniehuis aan de Taalstraat 211 zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen. En natuurlijk opent DePetrus haar deuren en zijn er doorlopend rondleidingen in het Raadhuis Vught ‘Leeuwenstein’.

Gogelhuis, Marktveld 36 Vught

Marktveld 34 en 36 waren vroeger één huis. Ze danken hun naam aan Izaak Jan Alexander Gogel, die er in 1765 werd geboren. Hij was ondernemer en behoorde tot de Patriottenbeweging die zich keerde tegen stadhouder Willem V en de dominante regentenklasse. Hij werd als ´agent (minister) van Financiën´ in de regering van de Bataafse Republiek en onder koning Lodewijk Napoleon ontwerper van het Nederlandse belastingstelsel. De voorlopers van de Nederlandse Bank en het Rijksmuseum werden door hem opgericht. Na de inlijving van Nederland door Frankrijk diende hij ook onder keizer Napoleon.

Gripshuis, Marktveld 3 Vught

Dit huis werd in 1882 gebouwd door kunstschilder Charles Grips, op de fundamenten van herberg Het Wild Varken. Grips, afkomstig uit Grave, kreeg in Vught de opdracht om schilderijen te maken voor de nieuwe Sint-Petruskerk. Dat waren onder meer veertien kruiswegstaties en hoog in de kerk de ‘Geheimen van de Rozenkrans’, het levensverhaal van Jezus en Maria. Het atelier van Grips bevond zich op de eerste verdieping. De schilderijen voor de Petruskerk waren zo groot dat ze niet de trap af konden. Daarom had het atelier een groot raam, zodat de schilderijen zo naar buiten konden.

Meer informatie

Tijdens Open Monumentendag zijn het Gripshuis, Gogelhuis en geniehuis open op zondag 9 september van 11.00 – 17.00 uur.