Openbare herdenking vrijdag 7 september

Publicatiedatum: 
4 sep 2018
In de nacht van 5 op 6 september 1944 deporteerde de Duitse bezetter 3.000 gevangenen vanuit kamp Vught naar concentratiekamp Sachsenhausen in Duitsland. Ruim de helft van de afgevoerde gevangenen zou de oorlog niet overleven. Op vrijdag 7 september herdenken we deze slachtoffers bij het Sachsenhausen monument in het Reeburgpark. U bent hierbij van harte welkom.

De herdenking

Om 11.45 uur vertrekken de deelnemers in een stille tocht vanaf het Raadhuis in Vught naar het Sachsenhausen-monument in het Reeburgpark. De tamboers van het Gilde Sint Catharina leiden de stoet. Bij het monument zal om 12.15 uur het officiële gedeelte van de herdenking plaatsvinden. Een van de sprekers is historicus Hans Blom, oud-directeur van het NIOD.

De herdenking wordt georganiseerd door Nationaal Monument Kamp Vught, Basisschool De Springplank, het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) en de Gemeente Vught.

Narcissen voor joodse kinderen

Na de herdenking bij het monument (omstreeks 13.00 uur) onthult wethouder Pennings in het Reeburgpark een plaquette in het kader van het ‘Daffodil-‘project. In de vorm van een hart werden hier in 2017 in totaal 2.142 narcissen geplant: één voor elk vanuit Vught gedeporteerd en vermoord joods kind. Burgemeester Van de Mortel plantte in 2017 de eerste narcissen in het Reeburgpark.

Film ‘De prijs van overleven’

Vanaf 14.00 uur is er een middagprogramma in Nationaal Monument Kamp Vught, Lunettenlaan 600 te Vught. Hierbij wordt de documentaire ‘De prijs van overleven’ van Louis van Gasteren vertoond. Museumbezoek is hierna mogelijk tot 17.00 uur.