Opvang Oekraïners

Op dit moment is er (nog) geen beeld hoeveel Oekraïense vluchtelingen in Nederland opgevangen gaan worden. Wel is duidelijk dat wij in Vught ook een rol gaan spelen bij deze opvang. Hoeveel vluchtelingen er naar Vught komen is nog niet duidelijk. Binnenkort horen we hier meer over. De gemeente heeft al contact met verschillende instanties die voor de langere termijn meerdere slaapplekken ter beschikking stellen.

Onderdak aanbieden

Hebt u plek om Oekraïners op te vangen? 

 • U kunt zich aanmelden bij takecarebnb.orgexterne-link-icoon. Deze organisatie brengt vluchtelingen in contact met gastgezinnen die mensen willen opvangen.
 • Wilt u het adres van de locatie, het aantal mensen dat daar terecht kan en uw contactgegevens ook naar oekraine@vught.nl sturen? Dank u wel.

Hartelijk dank voor uw aanbod. Op dit moment richten we ons vooral op grootschalige opvanglocaties, vaak met ervaring in de opvang. Zo kunnen we snel voor grotere groepen onderdak regelen en professionele opvang. In deze fase is dat heel hard nodig. 

Hebt u al vluchtelingen opgevangen in uw eigen woning? Wij vragen u vriendelijk om dit ook bij ons te melden via oekraine@vught.nl. Het is belangrijk dat we weten waar vluchtelingen onderdak krijgen. Zo kunnen we samen zorgen voor registratie en goede zorg en begeleiding, kortom voor een passende, veilige opvang van de getroffen Oekraïners. 

10 tips voor opvang

Overal in ons land melden Nederlanders zich aan bij Takecarebnb om vluchtelingen uit Oekraïne op te nemen. Ook in Vught, Helvoirt en Cromvoirt. Het is geweldig dat zoveel inwoners zich voor hun medemensen inspannen. Wel komt er heel wat kijken bij het in huis nemen van vluchtelingen. Takecarebnb heeft tien adviezen op een rijtje gezet:

 • Doe het niet alleen: vorm een kring met vrienden, buren, familie en zorg samen voor huisvesting en begeleiding. Niemand weet hoe lang het gaat duren en samen hou je het langer vol
 • Wees open en maak alles bespreekbaar. Hoe minder ingeslikt, hoe minder kans op misverstanden of irritatie. Maar pas op met die Hollandse directheid, kies je woorden zorgvuldig
 • Bied privacy: een eigen kamer, tijd en ruimte voor je gast om zich terug te trekken
 • Wees niet verbaasd dat je gast veel op zijn/haar telefoon kijkt want het nieuws uit Oekraïne en contact via social media zijn heel belangrijk
 • Maak duidelijke, praktische afspraken. Over eten, douchen, licht uit, sleutel, opruimen etc.
 • Realiseer je dat je gasten vermoeid, boos, teleurgesteld en angstig zijn. Wees tolerant
 • Wees alert op tekenen van stress en overspannenheid. Neem zo nodig het initiatief voor doktersbezoek en schakel professionele hulp in.
 • Denk goed na over de positie van logerende kinderen. Probeer een dagprogramma te organiseren (thuisonderwijs, sport, ontspanning)
 • Schroom niet om je gast om kleine wederdiensten te vragen. Koken, oppassen. Het geeft je gast een fijn gevoel iets terug te kunnen doen
 • Als het logeren niet meer gaat, neem dan contact op met de gemeente. De gemeente moet altijd een alternatief kunnen bieden.

Sinds 2015 koppelt Takecarebnb vluchtelingen aan Nederlandse gastgezinnen. De organisatie pleit voor opvang met een warm hart en een koel hoofd. Meer weten of aanmelden? Kijk op www.takecarebnb.org.externe-link-icoon

Ook heeft de overheid in samenwerking met onder andere Takecarebnb een handreiking particuliere opvang Oekraïnersexterne-link-icoon beschikbaar gesteld.