Preventief bestrijden van de eikenprocessierups

Publicatiedatum: 
11 dec 2019
De laatste jaren krijgt de gemeente steeds vaker klachten van overlast door de eikenprocessierups in de openbare ruimte. Deze behaarde rupsen zitten in mei, juni, juli in een groot aantal eikenbomen. Voor de tweede keer dit jaar gaan we nestkastjes ophangen.

Begin 2019 is er een risicoanalyse gedaan op basis van o.a. beheergegevens, meldingen door inwoners en geografische gegevens van kwetsbare groepen. Medio maart 2019 zijn op een groot aantal locaties met een verhoogde prioriteit (nabij winkelcentra, zorgcentra, scholen etc.) nestkastjes opgehangen om mezen te lokken. Mezen zijn natuurlijke bestrijders omdat zij processierupsen eten. Daarnaast is er op deze locaties in het voorjaar twee keer met een biologisch middel gespoten om zodoende de jonge uitgekomen rupsen te bestrijden.

Notitie biodiversiteit

Voor de lange termijn zijn wij, vanuit de notitie biodiversiteit, gestart met het uitvoeren van maatregelen zoals ecologisch bermbeheer en de aanplant van o.a. vaste planten en bes dragende struiken in plaats van traditionele vakbeplanting om de ontwikkeling van natuurlijke vijanden van de processierups te stimuleren

Tweede ronde

In december gaan medewerkers van de BOR 75 nestkastjes ophangen op locaties waar dit jaar veel overlast was. Deze locaties zijn bepaald aan de hand van de hoeveelheid nesten van de processierupsen die in 2019 in de eikenbomen geconstateerd zijn.

2020

De gemeente Vught heeft voor het nieuwe jaar weer 250 nestkastjes besteld. Begin 2020 informeren wij u hier meer over.