Raadslid worden
Het raadslidmaatschap is geen voltijdfunctie. Een baan of studie kan dus gewoon naast het werk als raadslid.
De meest gebruikelijke manier om raadslid te worden, is door u aan te melden bij een bestaande politieke partij. Maar u kunt er ook voor kiezen om zelf een partij op te richten. Elke partij heeft zijn eigen methode om de kieslijst samen te stellen. Natuurlijk beslissen de inwoners uiteindelijk wie er in de gemeenteraad komt.
Waar moet ik aan voldoen?
Wilt u raadslid worden? Dan zijn er een paar eisen waar u aan moet voldoen:
- U bent 18 jaar of ouder;
- U bent niet uitgesloten van kiesrecht;
- U moet binnen de gemeente Vught wonen.
Krijg ik als raadslid een vergoeding?
Het raadslidmaatschap kost gemiddeld iets minder dan 20 uur per week aan tijd. Daarom krijgen raadsleden een vergoeding voor hun raadslidmaatschap. Deze vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners. Omdat Vught minder dan 40.000 inwoners heeft, is de vergoeding vastgesteld op € 1.155,70. Naast deze vergoeding ontvangen raadsleden ook een onkostenvergoeding. De onkostenvergoeding voor raadsleden is € 215,51.
Niet ieder beroep kan samen met het raadslidmaatschap
Er zijn beroepen die niet samen kunnen met het raadslidmaatschap. U mag bijvoorbeeld niet werken als ambtenaar bij de gemeente Vught . Daarom moeten de beroepen die raadsleden naast hun raadswerk doen, openbaar worden gemaakt.
Ik heb een andere nationaliteit. Kan ik raadslid worden?
Ja, dat kan. Inwoners die een nationaliteit buiten Europa hebben, moeten minimaal 5 jaar in Nederland wonen. Voor inwoners binnen Europa is dat minder.