Reanimatie en AED: als elke minuut telt....

Publicatiedatum: 
19 dec 2016
Wat doet u als iemand in uw omgeving een hartstilstand krijgt? Met reanimatie en een Automatische Externe Defibrillator (AED) is er een goede overlevingskans. Help mee aan een effectieve hulpverlening voor iedereen.

Elke dag overlijden 35 mensen aan een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Vaak gebeurt dat in en rond het huis. Als er binnen zes minuten gereanimeerd én gedefibrilleerd wordt, dan is de overlevingskans groot. Snelle hulp en de beschikking over een Automatische Externe Defibrillator (AED) zijn dus van levensbelang. Maar waar vindt u die?

Hulpverlening en 112

Nederland kent een effectief systeem van hulpverlening aan burgers. De burgerhulpverleners zijn vrijwilligers die oproepbaar zijn bij een hartstilstand in de omgeving. Krijgt de 112-centrale een melding van een hartstilstand, dan stuurt zij een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt. Die worden verzocht om direct naar het slachtoffer te gaan of eerst een AED te halen. 

De AED

De AED is een belangrijk apparaat, maar vervangt niet de ‘gewone’ reanimatie. Directe, basale reanimatie is altijd nodig om de hersenfunctie veilig te stellen en het hart voor te bereiden op de stroomstoot of -stoten van de AED. De hartstichting wil dat overal in Nederland, binnen zes minuten, een AED beschikbaar is. Daarom willen we zoveel mogelijk AED’s registreren. Hieronder leest u waar u de AED's vindt en hoe u uw AED kunt aanmelden.

De AED in Vught

Waar vindt u een AED in Vught? De gratis EHBO app voor hulp in een noodsituatie bevat de AED locaties. Ook vindt u ze terug op de digitale kaart van het Rode Kruis. 

Wat kunt u doen?

Meld uw AED aan

Hebt u een AED als bedrijf of particulier? Help mee ervoor te zorgen dat er overal in Nederland binnen zes minuten een AED beschikbaar is. Meld uw AED aan bij het oproepsysteem reanimatie op www.hartstichting.nl. Hier vindt u ook alle informatie over reanimeren en hoe u zich aan kunt melden als burgerhulpverlener. Aanmelden van uw AED kan ook op de digitale kaart met AED's van het Rode Kruis.