Ricky Schoenmakers

Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

Ricky Schoenmakers

Jullie gaan trouwen! Jullie zijn een bruidspaar in spe! Gefeliciteerd! Tja, en dan mag je een trouwambtenaar kiezen. En die trouwambtenaar zou ik graag zijn. Ik duik in het leven van een bruidspaar; jullie leven. Trouw wil zeggen de beloften, verwachtingen en afspraken nakomen. Elk bruidspaar heeft eigen grenzen en eigen waarden en normen. Elk bruidspaar is uniek. Jullie ook.

Samen bespreek ik met jullie wat jullie wensen zijn voor deze belangrijke ceremonie. Ik bespreek een aantal praktische zaken en maak daarnaast, samen met jullie, een mooie speech. Door het stellen van een aantal vragen probeer ik jullie als bruidspaar en als individu ‘te vangen’ in een persoonlijk verhaal waar jullie blij mee zullen zijn. Jullie stellen de grenzen, jullie bepalen wat de inhoud wordt. Ik probeer samen met jullie vorm te geven aan een toch wel wat formele situatie. Het mag vooral feestelijk en luchtig zijn, maar het moment van de voltrekking is een formeel en plechtig moment.

Wat zou het mooi zijn om door mij, als trouwambtenaar, aan de mensen die jullie uitnodigen om er bij te zijn, te laten vertellen wat jullie bindt, wat jullie liefde als basis heeft en wat de weg is die jullie naar dit belangrijke moment samen hebben bewandeld en na de trouwdag gaan bewandelen in jullie leven als echtpaar. Welke keuze jullie ook maken: ik wens jullie een prachtige trouwdag en heel veel geluk in jullie leven samen.

Niet werkzaam: eerste vrijdag van de maand