Ruim baan voor de padden

25 juni 2024
Algemeen

Met verkeersdrukte zijn we in Vught allemaal bekend; maar wist u dat ‘onze’ padden en salamanders rondom de Hoevensestraat hun eigen infrastructurele uitdagingen hebben? Tijdens de zogenaamde paddentrek steken de diertjes massaal de weg over met, tot voor kort, vaak fatale gevolgen. Door een ingenieuze ingreep is dat nu verleden tijd.

Je zou het misschien niet verwachten: een verkeerschaos in het groene gebied rondom het fraaie Kapellebos. Maar het zijn echt honderden padden en een geringer aantal salamanders die hier de Hoevensestraat oversteken tussen geboorte- en broedgebied. En de Hoevensestraat mag dan een rustige bosweg lijken, er rijdt toch een flink aantal auto’s dat veel kleine verkeersslachtoffers eist.

Verdiepte amfibietunnels
Met een viertal verdiepte amfibietunnels onder de Hoevensestraat door, bieden we het glibberige groene grut een veilige oversteek. Een 400 meter lang amfibiescherm langs de onverharde straat leidt de diertjes de tunnels in en uit. Enkele valroosters voorkomen dat ze per ongeluk op de weg opgesloten komen te zitten. Kortom, dit staaltje van groene engineering doet wat het moet doen. 

Honderden padden gered
Deze verdiepte liggingen hadden logischerwijs heel wat minder voeten in aarde dan, pak ‘m beet, een verdiept spoor door de bebouwde kom van Vught, maar het werkt net zo goed. Het is, in het trekseizoen, een drukte van jewelste in en rond de tunnels en dat spaart honderden paddenlevens. Telkens weer.