Samenwerking rond historische linie 1629

Publicatiedatum: 
10 sep 2019
In 2029 is het 400 jaar geleden dat het roemruchte Beleg van ’s-Hertogenbosch door Prins Frederik Hendrik plaatsvond. Het betekende een ommekeer in de Tachtigjarige oorlog. De gemeenten Heusden, Sint-Michielsgestel, Vught en ’s-Hertogenbosch willen in aanloop naar 2029 de linie van de belegering van 1629 zichtbaar en beleefbaar maken.

Dit doen zij in gezamenlijke afstemming met de Provincie in het kader van de Zuiderwaterlinie Alliantie en maatschappelijke partijen als stichting De Groene Vesting en de vereniging Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Maandagmiddag 9 september kwamen deze partijen bij elkaar op Fort Isabella. Hier werden een bijzondere app en nieuwe vertelborden onthuld. Ook werd het convenant ‘Samen op weg naar 1629’ ondertekend.

App

Marianne van der Sloot, gedeputeerde voor cultuur in de Provincie Noord-Brabant, lanceerde de tijdreis-app ‘Linie 1629’. Deze is ontwikkeld door de samenwerkende gemeenten met het Bossche ontwerpbureau Wijdoendingen. De innovatieve toepassing geeft wandelaars en fietsers via woord en beeld de mogelijkheid om op diverse punten op de ca. 49 kilometer lange linie het beleg van 1629 te beleven. Op basis van door een vrijwilliger ontsloten originele kranten uit 1629 van ‘Nederlandse’ en ‘Spaanse’ kant zijn teksten gemaakt. Via de smartphone komen deze tot je uit de mond van journalisten van 400 jaar geleden die samen met de bouwwerken van toen naast je in het veld komen te staan dankzij de nieuwste technieken uit Augmented en Virtual Reality.

Vertelborden

Vervolgens hebben de wethouders Thom Blankers van Gemeente Heusden, Peter Raaijmakers van Gemeente Sint-Michielsgestel, Peter Pennings van Gemeente Vught en Huib van Olden van Gemeente ’s‑Hertogenbosch elk een van de Zuiderwaterlinie vertelborden onthuld. Die maken deel uit van in totaal 17 borden die deze maand langs de gehele linie van het beleg van 1629 worden geplaatst. Elk bord vertelt in het kort (in het Nederlands en Engels) het verhaal van die plek gedurende het beleg. Ook zijn de borden voorzien van kaartjes, historische en actuele beelden en een QR-code.

Ondertekening convenant

Dit jaar staan we nog maar één decennium af van de 400ste herdenking van het beleg in 2029. De stappen ‘Samen op weg naar 2029’ zijn daarom maandag vastgelegd met de ondertekening van een convenant door genoemde bestuurders en vertegenwoordigers namens Stichting De Groene Vesting en Vereniging Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Hierin hebben partijen afgesproken in een nieuw regulier bestuurlijk overleg de linie 1629 verder te ontwikkelen. Ook wordt nader bekeken in welke vorm samengewerkt kan worden in de aanloop naar het 400ste herdenkingsjaar van het Beleg in 2029.