Straatnamen om te herdenken

Op een aantal woningen bij het Isabellaveld ziet u gevelstenen. De meeste illustreren het Fort Isabella en de strijd tegen de Spaanse onderdrukkers in 1629. Andere hebben te maken met de veel recentere strijd tegen de Duitse bezetter. Deze stenen portretteren de mensen naar wie de nieuwe straten zijn – of worden – genoemd. Allen zijn verbonden met Kamp Vught in de Tweede Wereldoorlog: Harrie Holla, Willem Jooren, Eelkje Timmenga, Jo van den Meerendonk, David Koker en Hetty Voûte. We stellen ze graag kort aan u voor.

Eelkje Timmengastraat

Eelkje Timmenga (1892-1971), ‘de moeder der gevangenen’, verzorgde hulppakketten voor gevangenen en voorzag hun familieleden van informatie. Verder hielp ze onderduikers en ook was ze betrokken bij het verspreiden van ‘Vrij Nederland’. Na de oorlog werd ze in de eerste naoorlogse Vughtse gemeenteraad gekozen.

Mr. Harrie Hollalaan

Mr. Harrie Holla (1904-1992) was advocaat, woonde in Vught en groeide in de oorlog uit tot één van de vooraanstaande figuren in het verzet. Zijn verzetsactiviteiten waren divers en omvangrijk. Hiertoe behoorde het verspreiden van ‘Vrij Nederland’ en hulp aan onderduikers en piloten.

Jo van den Meerendonkstraat

Jo van den Meerendonk (1897-1969) werd ingeschakeld voor werk in Kamp Vught en zette een briefjesuitwisseling op poten tussen gevangenen en hun familieleden. Ook verborg het echtpaar Van den Meerendonk een Joods jongetje. Later maakte Van den Meerendonk Duitse bommen onschadelijk, geplaatst bij belangrijke gebouwen in het kamp.

Willem Joorenstraat

Willem Jooren (1922-1982), de ‘stationschef van Vught’, hielp gedeporteerde Joodse en politieke gevangenen op meerdere, vindingrijke wijzen te ontsnappen. Vaak onder het wakend oog van de Duitsers, in de chaos op het perron bij de transporten.

David Kokerstraat

David Koker (1921-1945) was een Nederlands-Joods dichter en vertaler, schrijver van het kampdagboek ‘Geschreven in Vught’ en slachtoffer van de Holocaust. De familie Koker werd gedeporteerd naar Auschwitz. Davids vader stierf en David zelf werd ziek en overleed tijdens een ziekentransport naar Dachau.

Hetty Voûtelaan

Hetty Voûte (1918-1999) hielp Joodse kinderen ontsnappen. Ze verspreidde het verzetsblad van haar broers en bespioneerde Duitse verdedigingswerken. Na een mislukte aanslag kwam ze in Kamp Vught terecht. Daarna kwam ze in het vrouwenkamp Ravensbrück. Begin jaren negentig was zij een van de oprichters van de Vriendenkring Kamp Vught.