Strijd tegen de processierups

Publicatiedatum: 
27 mrt 2019
Het bestrijden van de processierups wordt steeds ingewikkelder en lastiger. De zomerse temperaturen zorgen voor een forse toename van de eikenprocessierups. Ook de manier van leven van de rups is veranderd.

‘De eikenprocessierups is een overlast waar we in de toekomst waarschijnlijk vaker mee te maken gaan krijgen.‘

Bij het bestrijden van de eikenprocessierups volgen we de richtlijnen van de GGD. Preventief hangen we nestkastjes op en bespuiten we de eikenbomen met een biologisch middel. Ook zijn we terughoudend met het plaatsen van eikenbomen in de openbare ruimte. Zodra de rupsen uitgekomen zijn, is handpicking of wegzuigen een oplossing. Kijk voor meer informatie over, voor en tegen de eikenprocessierups op de website van de GGD Hart voor Brabant: www.ggdhvb.nl/milieu-en-veiligheid/eikenprocessierups.

Spuiten is specialistisch

Het preventief spuiten wordt gedaan door een gecertificeerd en gespecialiseerd bedrijf. In 2019 bespuiten we ongeveer 3000 eikenbomen. Bomen bij scholen, kinderdagverblijven, sportterreinen en drukke fietspaden. En de bomen waar we in 2018 meerdere verschillende meldingen van hebben ontvangen.

Afhankelijk van factoren

We doen ons uiterste best om de overlast van de eikenprocessierups te beperken. Maar bij de bestrijding zijn we afhankelijk van diverse factoren, zoals de beschikbaarheid van de specialisten, de bereikbaarheid van de bomen en weersomstandigheden. Spuiten is bijvoorbeeld alleen mogelijk bij droog weer en als het windstil is. En we hebben te maken met de Flora- en Faunawet. Zodra de rupsen uitgekomen zijn, is handpicking of wegzuigen een mogelijkheid. Dit is met de hand of met behulp van een speciale stofzuiger het verwijderen van de rupsen.

Melden

Ziet u (nesten van) eikenprocessierupsen in uw omgeving? Dan kunt u dit melden via MijnGemeente app of tel. 073 65 80 680. We begrijpen dat u na een melding direct geholpen wilt worden. We zetten ons voor de volle 100% in, maar we kunnen helaas niet overal tegelijk zijn.