Toename cybercriminaliteit

Publicatiedatum: 
28 apr 2021
Inwoners en ondernemers in de gemeente Vught krijgen steeds meer te maken met cybercriminaliteit. Vorig jaar registreerde de politie in de gemeente Vught 230 digitale misdrijven t.o.v. 156 in 2019. Dit is een stijging van ruim 47%.

De digitale misdaad onder boeven werd de afgelopen jaren steeds populairder. Terwijl de zogeheten traditionele criminaliteit als vernieling en woninginbraken op dit moment steeds minder voorkomt. Cybercriminaliteit, ook wel computercriminaliteit genoemd, zijn misdaden die gepleegd worden met ICT, gericht op ICT. Denk bijvoorbeeld aan digitale identiteitsfraude, hacken of online oplichting. In de toename van digitale misdrijven speelt de coronacrisis een belangrijk rol.

Cybercrime

Mensen winkelen in deze tijd massaal online. De criminelen spelen hier handig op in. Zij starten een nepwebshop, innen het geld en zijn weer weg. Deze shops zijn bijna niet te traceren, want na een paar dagen zijn ze van de radar verdwenen. Ook worden er hackprogramma’s te koop aangeboden voor kleine bedragen. De aanbieders hiervan leveren zelfs helpdesk hulp erbij. Iedereen kan deze programma’s kopen en gebruiken.

Digitale misdaad voorkomen en beperken

Wat kunt u doen om de stijging van digitale misdaad een halt toe te roepen:

  • Lees de waardevolle tips op www.politie.nl/themas/cybercrime.html
  • Bescherm uw apparatuur met veiligheidssoftware.
  • Gebruik verschillende en sterke wachtwoorden. Een ‘wachtwoordmanager’ genereert sterke wachtwoorden en slaat deze voor u op, zodat u voor alle accounts een ander wachtwoord kunt gebruiken.
  • Update de apps, uw besturingssystemen en maak een back-up (reservekopie) van uw gegevens. 
  • Ontvangt u een e-mail of een (SMS-)bericht van bijvoorbeeld uw bank, maar u vertrouwt dit bericht niet? Neem dan gelijk contact op met de betreffende instantie. Betrouwbare organisaties vragen nooit om gevoelige informatie via de mail of sms. Zij weten dat dit onveilig is.

Bent u toch slachtoffer van digitale misdaad geworden? Doe dan altijd aangifte bij de politie.  

Landelijk

Landelijk verdubbelde het aantal digitale misdrijven van 4715 in 2019 naar 10765 in 2020. Om digitale misdaad het hoofd te bieden, versterkte de politie eind 2019 zijn cybercrimeteams met 145 fulltime medewerkers.