Van energielabel G naar energielabel C
Verduurzamen, volgens Maurits van der Plas heeft het voor iedereen voordelen. Ook als je geen groot voorvechter bent van een gezondere planeet. Hij woont met zijn vrouw en dochtertje in een jaren ’30-woning aan de Kampdijklaan. “Wij wilden het huis leefbaarder maken en het energielabel verbeteren. Daarmee zou het ook meteen in waarde stijgen. Als je zo ook nog duurzaam bezig kunt zijn, dan doe je dat toch?”, zegt hij terwijl hij zijn dochtertje liefdevol oppakt.
De energiekosten te lijf
Maurits verhuisde in 2022 met zijn vrouw van een Bossche nieuwbouwwoning met energielabel A naar hun huidige jaren ’30-woning in Vught. “We waren gewend aan 70 euro per maand aan energiekosten. Toen we hier woonden en de oorlog in Oekraïne uitbrak, steeg dat bedrag naar 700 euro per maand. Nou ben ik wel zelf altijd een voorstander van verduurzamen geweest, maar dit gaf wel de doorslag om wat te gaan doen.”
Dag golfclub, hallo breekhamer
Bij aanschaf had de woning van Maurits energielabel G. “Nu zitten we bijna op C en energiekosten van 200 euro per maand. En ik ben nog niet klaar”, roept Maurits. “Ik maakte van verduurzamen een beetje mijn hobby. Golfen doe ik eigenlijk niet meer.” Afgaand op de lach op zijn gezicht zit hij er niet mee. Hij verdiepte zich in de mogelijkheden en besloot zoveel mogelijk zelf te doen om kosten te besparen. Van de kennis die hij daarmee opdeed, laat hij nu zijn buurtgenoten profiteren. Als actief lid van de werkgroep Aardgasvrij Loyola denkt hij regelmatig met ze mee.
Zelf de vloer isoleren
Maurits startte afgelopen zomer met het isoleren van de vloer beneden. “Ja, dat is veel werk, maar het bleek niet moeilijk en als je het laat doen, is het prijzig. Gelukkig kende ik iemand die me precies kon vertellen hoe ik het moest aanpakken. Eerst sloopte ik de bestaande vloer eruit met hulp van familie en vrienden. Vervolgens legde ik een isolatielaag. Die bouw je op uit platen die je als een legpuzzel in elkaar klikt. Daar overheen kwam folie en daar weer overheen een cementdekvloer. Alleen dat laatste liet ik doen”, merkt hij op.
Beter uitbesteden
Volgens Maurits is het belangrijk om vooraf kritisch te bekijken wat je zelf kunt doen en wat niet. Zo pakte hij ook het isoleren van het dak aan de binnenkant op, maar liet hij het leggen van zonnepanelen, het aanbrengen van extra isolerend glas en het na-isoleren van de muren aan professionals over. “Dat laatste verdien je in een woning als die van ons overigens het snelst terug”, benadrukt hij. Waarom hij daar dan niet mee begon? Voor Maurits is het inmiddels klip en klaar: “Als je je huis volledig wilt verduurzamen, kun je het beste onderaan van beginnen. Wil je vooral geld besparen, start dan met spouwmuurisolatie.”
Een slimme volgorde
Ook is het slim om goed na te denken over de volgorde waarin je verduurzaamt, benadrukt Maurits. “Ik zie dat veel buurtgenoten daarover twijfelen. Is het bijvoorbeeld beter om eerst de kozijnen of eerst het glas te vervangen?” Maurits bekent dat hij daar zelf ook de mist inging. “Ik weet nog dat ik slim dacht te zijn door een kozijn van Marktplaats te halen. Toen bleek ik al het glas dat erin zat nog te moeten vervangen. Kosten: 3.000 euro. Voor een nieuw kozijn was ik hetzelfde kwijt geweest en dan had het ook echt gepast.” Het zijn precies die missers waar hij buurtgenoten voor wil behoeden.
“Mensen zien allerlei beren op de weg, terwijl het in de praktijk helemaal niet zo moeilijk is”
Samen sterker
Maurits is nog steeds blij dat ze zich als wijkbewoners verenigden in de werkgroep Aardgasvrij Loyola om als wijk gericht te kunnen verduurzamen. “Iedereen in de buurt wil wel iets aan verduurzaming doen. Mensen weten alleen vaak niet waar ze het beste kunnen beginnen. Ze zien bovendien allerlei beren op de weg, terwijl het in de praktijk helemaal niet zo moeilijk is.” Dankzij de werkgroep is stappen zetten gemakkelijker. “We zoeken samen van alles uit en organiseren collectieve inkoopacties. We zeggen niet wat mensen moeten doen, maar we inventariseren. Van daaruit kijken we welke duurzame oplossingen het beste passen.” De steun van de gemeente komt daarbij goed van pas volgens Maurits. “Die stuurt niet, maar denkt mee en helpt ons meetings te organiseren. Wat we aandragen, komt echt vanuit onszelf.”
Mazzeltje
De wijk Loyola in Vught, waar Maurits woont, heeft het geluk dat ze een duurzaamheidsconsultant van de gemeente als buurtgenoot hebben. “Die kreeg de ruimte om ons te ondersteunen”, merkt Maurits op. “Door als bewoners onze kennis te delen, zijn we niet meer afhankelijk van het verhaal van verkopers. Zo weet ik nu dat het veel kan schelen als je geen overhaaste keuzes maakt. Laat je eerst goed informeren. Bijvoorbeeld bij de aanschaf van zonnepanelen. Bedenk ook goed dat alles zijn terugverdientijd heeft, maar uiteindelijk levert het geld op.”
Ga bewegen
Iedereen die twijfelt over het nemen van duurzame stappen kan Maurits één tip geven: “Begin gewoon”, zegt hij, met zijn dochtertje zittend achter het HR+++-glas van de erker. “Start desnoods klein. Bijvoorbeeld met het na-isoleren van de ruimte waar je het meeste bent of het ophangen van een gordijn bij de voordeur om tocht tegen te houden. Maar ga bewegen, verken je mogelijkheden en laat je niet te snel ontmoedigen. Op de website van Milieu Centraal vind je al ontzettend veel informatie.”
Zelf aan de slag met het verduurzamen van uw huis?
Gehighlighte tekst: Voor tips, advies en hulp:
Ga eens langs bij het Energie + Klimaat loket aan het Moleneindplein 25 in Vught. Ze helpen graag met al uw vragen over isoleren, energie besparen en verduurzamen.
Openingstijden: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 12.00 – 18.00 uur*
E: info@energieloketvught.nl
T: 073-3032757
*Let op: aangepaste openingstijden tijdens de kerstvakantie, kijk op: www.duurzamervught.nl
Gehighlighte tekst: Woont u in de wijk Loyola in Vught? Dan kan de werkgroep Aardgasvrij Loyola ook met u meedenken. En u bijvoorbeeld informeren over de huidige inkoopactie glas. Vragen kunt u mailen naar: loyola@aardgasvrijvught.nl
Gehighlighte tekst: Woont u in Helvoirt en wilt u aan de slag met energie besparen? Neem dan contact op met de werkgroep Energie Schoon Helvoirt via: secretariaat@coophot.nl of ga naar: www.coophot.nl.