Veiligheid is een zaak van ons allemaal

Publicatiedatum: 
20 jul 2020
U kunt zelf veel doen voor een veilige woonomgeving en een veilig huis. Inbraak zit in een klein hoekje. Insluipers zijn binnen 30 seconden binnen. Alles wat ze nodig hebben is een openstaande raam, deur of schuifpui. Sluit daarom alles goed af. Of u nu even naar de supermarkt loopt voor een snelle boodschap, even een kopje koffie drinkt bij een straatgenoot of drie weken op vakantie gaat.

Helaas blijkt achteraf vaak, dat veel van de inbraken voorkomen hadden kunnen worden. Het is belangrijk, dat u zich dit bewust bent. Sluit altijd ramen en deuren en draai de deuren op slot, als u (even) weggaat. Maak gebruik van buitenverlichting. Zet de groenbak niet onder het balkon en plaats de ladder in uw schuur. Verstop uw sleutels niet buiten onder de mat en plak nooit een briefje op de deur met ‘ben even weg’. En zorg ervoor dat uw deuren en ramen niet verborgen zijn achter hoge schuttingen, bomen of struiken. Op deze manier maken we het de inbrekers een stuk moeilijker.

Inbrekers hebben geen vakantie

Gaat u op vakantie? Verklein dan de kans op een inbraak door het nemen van eenvoudige voorzorgsmaatregelen.

  • Laat een bewoonde indruk achter (vraag of uw buren de auto op uw oprit zetten en/of de gordijnen af en toe open en dicht doen)
  • Gebruik tijdschakelaars waarmee u ’s avonds licht kunt laten branden
  • Laat iemand uw post weghalen en voorkom een uitpuilende brievenbus of post op de mat
  • achter de voordeur
  • Vraag uw buren op uw woning te letten als u op vakantie gaat en maak gebruik van de burenkaart. De burenkaart is gratis af te halen bij de ontvangst- en informatiebalie van het gemeentekantoor
  • Sluit uw woning, maar ook uw schuur, garage of berging goed af
  • Vermeld niet op twitter of facebook, dat u bijvoorbeeld drie weken in Frankrijk zit

Veilig, inbraakvrij Vught

Elke inbraak is er één te veel. Daarom doen politie en gemeente hun uiterste best om de veiligheid in Vught te vergroten, maar dat kunnen we niet zonder u. Uw oplettendheid en hulp spelen een grote rol. Ziet u iemand in de tuin van uw vakantie vierende overburen? Of kijkt een onbekend iemand met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen? Voelt u aan dat dit niet klopt? Of bent u getuige van een inbraak of een poging tot inbraak? Bel dan gelijk 112. Samen kunnen we Vught nog veiliger maken en houden.


Hoe herken ik een inbreker?

Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook jongens en meisjes uit uw eigen buurt zijn die inbreken. Let vooral op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet als geen ander wie in uw wijk of straat woont en bent bekend met fiets- en autoroutes. Ziet of herkent u afwijkend gedrag? Iemand die speurend en onderzoekend rondloopt, meerdere malen dezelfde route neemt, bij huizen naar binnen kijkt en erom heen loopt, aanbelt en aan deuren of ramen voelt. Dan kan dit betekenen dat er een inbreker op onderzoek uit is. Bel dan meteen de politie via 112.